Macron, Ukrayna'ya asker gönderme açıklamasının arkasında durdu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’ya asker gönderilmesiyle ilgili açıklamalarının etraflıca düşünülmüş olduğunu ve sözlerinin arkasında durduğunu söyledi.

2024 Paris Olimpiyatları’nda yarışacak atletlerin konaklama ihtiyacının giderilmesi için inşa edilen Olimpik Köy’ün açılış töreninde konuşan Macron, “Bunlar yeterince ciddi konulardır; bu konuda söylediğim her söz dikkatlice tartılmış, düşünülmüş ve ölçülmüştür” dedi.

Konuyla ilgili detaylı açıklama yapmaktan kaçınan Fransa Cumhurbaşkanı, hafta başında Ukrayna’ya asker gönderilmesi tartışmalarında bir oydaşmaya varılmadığını ancak bu konunun üstünün çizilmediğini söylemişti.

Bu açıklamalarda geçen ifadeler NATO müttefikleri tarafından ivedilikle reddedilmiş, Londra, Berlin ve Washington yönetimleri Macron’u eleştirmişti.

Fransız yetkililer, Macron’un açıklamalarının Ukrayna’da asker bulundurmayı gerektiren mayın temizleme ve askeri teçhizat üretimi gibi alanları kapsadığını belirtmişti.

Moskova da Batı askerlerinin Ukrayna’da çarpışmasına karşı ciddi uyarılarda bulunmuştu.

Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, Fransa’nın “Napolyon’un kaderini paylaşabileceği” uyarısında bulunmuş, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bu durumun NATO-Rusya çarpışmasını kesinleştireceğini ifade etmişti.