Emmanuel Macron: "Bazı Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya asker göndermeyi düşünüyor"

Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya asker gönderilmesini tartışıyor. Kiev bu pozisyonu olumlu karşılarken Moskova’dan uyarılar geldi.

26 Şubat Pazartesi günü Paris’te toplanan Avrupalı liderlerden bazıları, ikili anlaşmalar yoluyla ülkelerin Ukrayna’ya asker göndermeyi değerlendirdiğini aktardı.

Bu liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Slovakya Başbakanı Robert Fico da yer aldı.

Bu tartışmaların gündemde olduğunu ifade eden Fico, kendi ülkesinin böyle bir planı olmadığını söyledi. Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala da Prag’ın bu minvalde bir tasarısı olmadığını aktardı.

Pazartesi günü gönderme olasılığını dile getiren ilk isim olan Macron da konu üzerinde uzlaşı olmadığını belirtmiş, “Rusya’nın kazanmaması için elimizden geleni yapacağız” demişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konuya ilişkin açıklamasında ittifakın Ukrayna’ya asker göndermeye ilişkin planları bulunmadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından olan Mykhailo Podolyak, yaptığı yazılı bir açıklamada, “Bu, ilk olarak, militarist ve saldırgan bir Rusya'nın Avrupa için yarattığı risklerin mutlak farkındalığını göstermektedir. Ukrayna'nın silahlı kuvvetler tarafından doğrudan desteklenmesi olasılığı üzerine bir tartışma başlatılması, riskleri daha net bir şekilde vurgulama, doğru olanı yapma arzusu olarak görülmelidir” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise NATO ülkelerinin Ukrayna’da savaşmaları için kendi askerlerini gönderdiği bir senaryoda Rusya-NATO çatışmasının ihtimalinin değil, zamanının sorgulanacağını ve bu iki aktör arasındaki savaşın kaçınılmaz olacağını belirtti.