Fransa'da çiftçi protestoları: Zafer Takı'nın çevresi trafiğe kapatıldı

Fransa’da çiftçiler, protestonun Fransız tarımını kurtarmayı planladığını söyleyerek Paris’in ünlü Zafer Takı anıtının etrafındaki traktörler ve saman balyalarıyla kapattı.

Avrupa’nın birçok bölgesinde çiftçiler olumsuz çevre koşulları, Avrupa Birliği (AB) dışından gelen ucuz ithalattan kaynaklanan rekabet ve düşük gelirler nedeniyle haftalardır protesto gösterileri düzenliyor.

Fransız çiftçiler, Paris’teki Champs-Elysees caddesinde bulunan Zafer Takı anıtının çevresine pankart açtılar.

Çiftçi Axel Masson, yaklaşık 100 meslektaşının sabahtan itibaren ana kavşakta barışçıl ve yasalara uyacak şekilde toplandığını belirtti.

Çiftçi sendikasının sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, “Kırsal Koordinasyon Zafer Takı'nı sembolik ve barışçıl bir şekilde devralıyor” denilerek bunun Fransa’daki tarımı kurtarmak için bir çağrı olduğu belirtildi.

Paylaşımda, “Finansal sıkıntı içinde olan çiftliklerimizin yüzde 45'ini kurtarmak için hızlı harekete geçilmesi gerektiği” ifade edildi.

Fransız çiftçiler, maddi sıkıntılar nedeniyle intihar eden meslektaşlarının anısına çelenk bıraktıklarını söyleyerek “Devlet bizi hiç duymadı” dedi.

Çiftçiler, hükümetin reform sözü vermesinin ardından daha fazla önlem almaları gerektiğini belirterek yolları kapatmaya, lastikleri ateşe vermeye ve süpermarketleri kuşatmaya devam ediyor.