Ukrayna lideri Zelenski, Almanya ve Fransa ile güvenlik anlaşması imzalayacak

Yetkililer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile güvenlik anlaşmaları imzalamak üzere 16 Şubat günü Berlin ve Paris'e gideceğini söyledi.

Almanya ve Fransa, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin kendi başkentlerine yapacağı ziyaret sırasında 16 Ocak günü Ukrayna ile güvenlik taahhütlerine ilişkin ikili anlaşmalar imzalayacak.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, Zelenskiy'in16 Ocak günü sabah saatlerinde Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşeceği belirtildi.

Üst düzey yetkililer, "Bu görüşmeler çerçevesinde, güvenlik güvenceleri ve uzun vadeli destek konusunda ikili bir anlaşma imzalanacak" şeklinde konuştu. Zelenski'nin Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesi öncesinde Scholz ile ortak basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı daha sonra ikili güvenlik taahhütlerini artırmak için Paris'e gitmesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ofisinden yapılan açıklamada, "Fransa'nın uzun vadede ve tüm ortaklarıyla birlikte Ukrayna ve Ukrayna halkına sarsılmaz destek sağlamaya devam etme kararlılığını yeniden teyit edeceği" belirtildi.

Kiev, NATO üyeliği ve iki yıldır devam eden Rus işgaliyle mücadele ediyor. Diplomatlar Zelenski'nin Fransa ve Almanya ile ikili güvenlik anlaşmasını bu hafta sonuçlandıracağını söyledi.

Macron'un ofisi, anlaşmanın ayrıntılarının bir basın toplantısında verileceğini belirtti.

Fransa ile yapılan anlaşmanın uzun vadeli insani ve mali yardım, yeniden inşa desteği ve askeri yardıma yönelik bir çerçeve belirlemesi bekleniyor. Görüşmelerden haberdar olan iki diplomatın ifadesine göre Fransa, Fransız şirketlerinin yürüteceği sivil projeler için 200 milyon avroluk bir fon planlıyor.

Ukrayna lideri Zelenski'nin Berlin ve Paris ziyaretlerinin ardından 17 Ocak günü Münih'e gitmesi bekleniyor.