Türkiye'de seçmen tercihini yaptı: Sandıktan ikinci tur çıktı

Bütün dünya tarafından sonuçları merakla beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleşti. 14 Mayıs saat 17.00 itibarıyla sona eren oy kullanma işleminin ardından sandıklar açılmaya başlandı. 55 milyona yakın seçmenin oy kullandığı seçimde, yüzde 89’a yakın seçmen katılımı gerçekleşti.

Türkiye’de halk, 13. Cumhurbaşkanı’nı ve 28. dönem milletvekillerini seçmek için 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gitti.

Oy sayımlarının 15 Mayıs Pazartesi gününe sarkması ile YSK Başkanı Ahmet Yener, saat 09.45’te adayların oy oranlarına ilişkin bir açıklamada bulundu.

Yener, “Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,40; sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,96; Sayın Sinan Oğan yüzde 5,2; Sayın Muharrem İnce ise yüzde 0,44 oy oranına sahiptir. Veri girişi devam etmektedir” dedi.

Resmî olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 99’undan fazlasının sayılmış olması ve yüzde 50 barajını henüz geçmiş bir adayın olmaması sebebiyle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalma olasılığına kesin gözüyle bakılıyor.

Yurt dışı oylarının sonucu, seçimin ikinci tura kalıp kalmayacağını belirleyebilir.

“AÇIK ARA FARKLA ÖNDEYİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar gününü pazartesiye bağlayan gece saat 02.00 sularında bir balkon konuşması gerçekleştirdi.

Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında, “Birileri mutfakta, biz balkondayız. Ülkemiz 14 Mayıs'la birlikte bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Seçmene teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin ikinci tura kalmasıyla ilgili olarak, “Seçim sistemimizin yüzde 50+1 oy sınırı sebebiyle seçimin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz. Eğer milletimizin kararı seçimin tamamlandığını gösteriyorsa zaten mesele yok. Şayet milletimiz tercihini seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var. Biz, yüzde 50'nin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oy kullanımının sonlandığı 14 Mayıs saat 17.00’de Twitter’dan yaptığı açıklamada, vatandaşlara sandıkları koruma çağrısında bulundu.

Gece 22.00’de yine Twitter’dan yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, sandıklara sahip çıkma çağrısını yinelerken; seçimlerin sakin bir ortamda gerçekleşmesini, Türkiye’de demokratik olgunluğun bir ifadesi olarak niteledi.

Recep Tayyip Erdoğan, aynı Tweette, sandıkların açılması sürecinde Millet İttifakı yetkililerinin yaptığı açıklamalara cevap olarak, “Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır” demişti.

“İKİNCİ TURDA MUTLAKA AMA MUTLAKA KAZANACAĞIZ”

Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise Altılı Masa’nın diğer liderleriyle gece 03.00 dolaylarında bir basın açıklamasında bulundu.

Oy verenlere teşekkür ederek başlayan Kılıçdaroğlu, katılımın yüksekliği ve seçimlerin demokratik olgunlukla gerçekleşmesine vurgu yaptı.

Kesin olmayan sonuçlarla ilgili yorumlar yapan CHP Genel Başkanı, “Geçici sonuçlar şunu göstermiştir ki Erdoğan toplumdan beklediği güvenoyunu alamamıştır. Toplumdaki değişim talebi yüzde 50'nin üzerindedir. AK Parti'deki oy kaybını da bu gerçek göstermektedir. Biz; önümüzdeki 15 gün boyunca, Türkiye için milletimizle beraber bu ülkeye hakkı, hukuku ve adaleti getirmek için her türlü mücadeleyi yapacağız. Halkımız emin olsun; mutlaka ama mutlaka kazanacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz” dedi.

Gece boyunca, Millet İttifakı’ndan öne çıkan isimler olan Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan oy oranlarıyla ilgili açıklamalar gelmişti.

Yavaş ve İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun önde olduğuna ve kazanacağına dair iki açıklamada bulunmuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ”

ATA İttifakı’nın adayı olarak seçimlere katılan Sinan Oğan, analistlerin beklentilerinin üzerinde oy alarak yüzde 5,20 seviyelerini gördü.

Oğan, konuyla ilgili açıklamasında, “Seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek bir noktaya geldik. Bunu kendi açımızdan bir başarı olarak görüyorum. Aslında bizim beklediğimiz oy daha fazlaydı. Türkiye'deki seçim şartları malum. Bununla ilgili değerlendirmemi daha sonra yapacağım” ifadelerini kullandı.

ATA İttifakı’nın Seçim sürecinde istikrarını koruduğunu ve tavrını korumaya devam edeceğini aktaran Oğan, ikinci tura giden süreçle ilgili, “Önümüzdeki birkaç gün içerisinde ATA İttifakı Genel Başkanları ile toplantı yapacağım. Tabanımızla görüşmeler yapacağım. İmza veren arkadaşlarımızın temsilcileriyle, kanaat önderleriyle toplantılar yapacağım. Buna göre bir netice belirleyeceğiz ve yol haritamızı ortaya çıkaracağız. Ondan sonra önümüzdeki 14 günlük sürede üzerimize düşeni yapacağız. Dolayısıyla milletimiz müsterih olsun. Türkiye'nin bir krize düşmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.