Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyaretinden öne çıkan başlıklar

Almanya Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier, 3 günlük Türkiye ziyareti kapsamında 22 Nisan Pazartesi günü İstanbul’a geldi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşmelerde bulundu. Steinmeier daha sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile görüştü ve son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyerek ülkeden ayrıldı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretinin ilk gününde Türkiye ve Almanya'nın sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade ederek, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.

Steinmeier, Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı'nda verdiği davette, "Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği'nde Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Ayrıca dış politika alanında, NATO'da ve şu anda Orta Doğu'da yaşanan dramatik ve son derece tehlikeli kriz durumu karşısında da çok yakın bir iş birliği içindeyiz" şeklinde konuştu.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU KARŞILADI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 63 yıl önce Almanya’ya işgücü göçünün başladığı yer olan Sirkeci Tren Garı’nda, Almanya Cumhurbaşkanı Dr. Frank-Walter Steinmeier’i karşıladı. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve İmamoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül ile birlikte “Demiryolu Müzesi”ni ziyaret etti.

Steinmeier, İmamoğlu’yla ziyaret için geldiği Sirkeci Tren Garı’nda, bir grup tarafından protesto edildi. Almanya’nın İsrail’e verdiği desteği protesto eden grup, “Katil Almanya Türkiye’den defol” ve “Soykırım suçlusu katil Almanya” sloganları attı. Polis, slogan atan gruba müdahale etti.

Sirkeci Tren Garı’nın, bilinmeyene doğru yola çıkışın simgesi olduğunu vurgulayan Steinmeier, “Bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda onları vatan hasreti, mahrumiyet ve zorluklar bekliyordu. Ve o kadar çok yeni şey vardı ki: Yeni bir dil, yeni komşular ve iş arkadaşları, yeni bir kültür. Şöyle de diyebiliriz: Umut ve başarısızlık arasında yeni bir hayat. Bugün ülkemizde toplumumuzu birlikte şekillendiren yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor. Ülkemizi bizimle birlikte inşa ettiler, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer alıyorlar” dedi.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜ

Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümü nedeniyle Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi.

Steinmeier, yerel seçimlerdeki başarısı nedeniyle Özel'i tebrik etti. Görüşmede sığınmacı, Filistin ve vize konuları konuşuldu.

ANKARA’DA ABB BAŞKANI MANSUR YAVAŞ İLE BULUŞTU

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre Mansur Yavaş, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile Türk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100. yılı dolayısıyla Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Yavaş'a seçimlerdeki başarısı dolayısıyla tebriklerini iletti.

Steinmeier, görüşmede Avrupa Birliği ile ilişkilerden ekonomi ve dünyada yaşanan savaşlara kadar pek çok konunun konuşulduğunu vurgulayarak, "Sadece bu heyettekiler değil, tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor. Almanya'da seçimler ilgiyle izlendi" değerlendirmesinde bulundu.

“İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ KATLİAMINI KINADIK”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da görüşmeye ilişkin şunları kaydetti:

"İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadığımızı belirttik. Ayrıca bölgemizdeki Ukrayna-Rusya Savaşı'nın Türkiye'ye etkilerinden bahsettik. Bir diğer konumuz ise Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizdi. Almanya'nın bu konuda ağırlık koyması gerektiğini konuştuk. Ayrıca, Türkiye'den çok sayıda öğrencinin ve iş dünyasındaki kişilerin vize konusunda yaşadığı problemlerden bahsettik. Bu kadarlık bir konuşma oldu. Kendilerine seçimle ilgili bilgiler verdik.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Steinmeier'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.

Baş başa ve heyetler arası gerçekleşen görüşme sonrasında Erdoğan ve Steinmeier, ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısındaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye'yi yakından tanıyan sayın cumhurbaşkanı ülkemizi birçok kez ziyaret etti. Türk Alman dostluğunun gelişeceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanının ilişkilerimizi ilerletmekten bizimle aynı görüşte olmasından memnuniyet duyuyorum. Güvenlikten ekonomiye her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. 50 milyarlık ekonomik ilişki hacmini 60 milyara çıkarmayı hedefliyor, savunma sanayindeki kısıtlamaları artık gündemimizden çıkaralım istiyoruz. Engelleri değil bundan sonra ortak üretimi konuşacağımızı ümit ediyoruz.

Almanya'da yükselen İslam düşmanı örgütlere ilişkin endişemiz giderek artıyor. Solingen benzeri saldırıda 4 kardeşimizi kurban verdik. Hadisenin tamamen aydınlatılması konusunda beklentimizi paylaştım. Terör örgütleri ile mücadeleye de değindik. Daha etkin iş birliğine ihtiyacımız var. Dayanışma beklediğimizi ifade ettim. Türkiye-AB ilişkileri de yer aldı gündemimizde. Atılması gereken adımları ele aldık. Sayın cumhurbaşkanı ile küresel meseleleri konuştuk. Gazze'deki zulmün son bulması çağrımızı tekrarladım. Netanyahu tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atıyor. Katliamı gündemden düşürme çabalarına prim verilmemeli. Barışa yönelik tehdidin arttığının herkes bilincinde.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise şu şekilde konuştu:

100 yıldır süren ilişkilerimizin daha da güçlü olmasını diliyorum. Dünya dinamik fakat özgüvenli yeni ülkeler ortaya çıkıyor. Türkiye ile Almanya tek ortaklar değil fakat biz iki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz. Özellikle Orta Doğu'daki dramatik gelişmelerde bilgi alışverişinde bulunmalıyız. Kıbrıs konusunu da ele aldık. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı da önemli bir konuydu. Amerika'dan da yardımların gelmesi söz konusu. Türkiye'nin de Ukrayna'yı desteklediğini biliyoruz. bu desteği sürdüreceğiz. Bunun ötesinde birkaç hafta sonra Almanya, yeniden yapılanma konferansına sayın cumhurbaşkanını davet ediyorum.

Hamas bu vahşice saldırı ile İsrail'e 1200 kadın ve çocuğu öldürdü. 300'ü aşkın rehini tutuyor. Bize göre 7 Ekim saldırısı olmasa bu savaş olmazdı. Biz Gazze'deki insani durumu düzeltmeliyiz. Bu konuda Türkiye'nin önemli görevi var. Bölgedeki ilişkileri kullanmalıyız. Rehinelerin serbest bırakılması için bu olayın tırmanmaması için ön koşul. Bu dönemlerde Türk-Alman ilişkilerine yeniden ivme kazandırmalıyız.