İsrail Şam'a saldırı düzenledi: İran'dan misilleme açıklaması geldi

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği tarafından BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanına gönderilen mektupta, Tahran'ın, Şam'daki konsolosluğa düzenlenen saldırı nedeniyle İsrail'e sert yanıt verme hakkını saklı tuttuğu kaydedildi.

Mektupta, saldırıdan tamamen İsrail'in sorumlu olduğu belirtildi.

Mektupta, "İran İslam Cumhuriyeti, uluslararası hukuk ve BM Anlaşması kapsamı içinde, bu kınanmaya değer eyleme kararlı misilleme sağlama yönündeki meşru ve devredilemez hakkını saklı tutar" denildi.

Tahran hükümeti, BM Güvenlik Konseyi'ne, Şam'daki Konsolosluğa saldırıyı "en sert ifadelerle" kınama çağrısı yaptı.

İran, bu suçun sorumlularını derhal adalet önüne çıkaracak tedbirlerin alınmasını istedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan İran Konsolosluğu'na yönelik hava saldırısıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'ni toplanmaya davet ettiklerini açıkladı.

Basına açık olacak toplantının bugün saat 22.00'da (TSİ) yapılacağı kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Şam Konsolosluğu'na saldırıyı kınadı. Moskova hükümeti, dokunulmazlığı Viyana anlaşmaları tarafından garanti edilen diplomatik ve konsolosluk tesislerini hedef alan tüm saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Açıklamada, İran Konsolosluğu'na gerçekleştirilen saldırının sivil halk arasında kitlesel ölüm riski yüksek olan yoğun nüfuslu bir bölgede yapıldığı aktarıldı.

Söz konusu açıklamada, "İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına düzenlenen bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İsrail'in bu tür saldırgan eylemlerinin kesinlikle kabul edilemez olduğu ve durdurulması gerektiği gerçeğinden yola çıkıyoruz" denildi.

İSRAİL ŞAM'DAKİ İRAN KONSOLOSLUĞU'NU VURMUŞTU

1 Nisan akşamı İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı gerçekleştirmişti.

Saldırıda, Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi'nin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre, İran'ın Şam Büyükelçisi Ekberi, İsrail'in, İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasını F-35 savaş uçaklarından fırlatılan 6 füzeyle hedef aldığını aktardı.

İsrail'in henüz bir açıklama yapmadığı saldırı ile ilgili İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi, Tel Aviv'in, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına gerçekleştirdiği hava saldırısına ülkesinin 'hızlı, doğrudan ve güçlü' şekilde karşılık vereceğini açıkladı.

İsrail ise Şam'da İran'ın konsolosluk binasına gerçekleştirilen saldırıyı resmi olarak üstlenmedi.