İrlanda'dan Gazze uyarısı: "Güçlü ve birleşik AB sesine ihtiyaç var"

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin, Gazze'de acil insani ateşkes çağrısında bulunma konusunda mutabık kalmasını umduğunu söyledi.

Varadkar, AB Liderler Zirvesi'nin girişinde yaptığı açıklamada, Gazze konusu ile ilgili konuştu.

İrlanda Başbakanı, AB'nin, insani ateşkes çağrısının nasıl yapılacağı konusunda henüz tam mutabakata varmadığını söyledi.

Varadkar, ilerlemenin uzak olmadığını ancak Avusturya ve Çek Cumhuriyeti'nin bu çağrıyı desteklemesi için hala ikna edilmesi gerektiğini belirtti.

Varadkar, "Orta Doğu'daki krizde güçlü ve ortak AB sesine ihtiyacımız var. Bu toplantıdan, AB olarak (üyelerin) 27'sinin birden, iki devletli çözüme yol açacak acil insani ateşkes çağrısında bulunacağı bir sonuç çıkmasını umuyorum" ifadelerini kullandı.

İrlanda Başbakanı toplantıda, ülkesinin Gazze halkının toplu cezalandırmaya tabi tutulmayacağı mesajını tekrarlayacağını açıkladı.

Varadkar, Gazze'de acil ateşkes, esirlerin koşulsuz serbest bırakılması ve yardımların büyük ölçüde artırılması çağrısında bulunmayı sürdüreceklerini kaydetti.

İrlanda Başbakanı, "İsrail, 1 milyondan fazla Filistinlinin güvenlik için kaçtığı Refah'ta kara harekatı başlatmamalı. Gazze'ye deniz ve hava yoluyla daha fazla yardım ulaştırılmasına yönelik son girişimler önemlidir ancak yaklaşmakta olan kıtlığın sona erdirilmesi için Gazze'ye kara yoluyla daha fazla yardımın girmesine izin verilmesi hayati önem taşımaktadır" dedi.