ABD'de göç krizi nedeniyle karşı karşıya gelen Teksas-Beyaz Saray çatışması sürüyor

ABD’de bir federal temyiz mahkemesi, Yüksek Mahkeme’nin izin verdiği Teksas göç yasasını dondurma kararı aldı.

ABD 5. Bölge Temyiz Mahkemesi, Yüksek Mahkeme’nin Teksas’ın göç yasasına izin vermesinin hemen ardından yasayı dondurdu.

SB4 olarak bilinen kanun, Teksas’taki polis memurları ve sınır görevlilerine düzensiz olduğundan şüphelenilen göçmenleri tutuklama, 20 yıla kadar hapisle cezalandırma ve geri gönderme gibi önlemler uygulama hakkı tanıyacak.

Meksika Dışişleri Bakanlığı, 19 Mart Salı günü tepki olarak yayımladığı bir açıklamada, “Meksika, eyalet veya yerel makamların göç kontrolü uygulamasına ve vatandaşları veya yabancıları tutuklayıp Meksika topraklarına geri göndermesine izin veren her türlü tedbiri kategorik olarak reddeder” ifadelerine yer verdi.

Joe Biden yönetiminde artan düzensiz göç dolayısıyla Teksas yerel yönetimi ile Beyaz Saray arasında tansiyon yükselmişti.

Ocak ayında Biden hükümeti, Austin’deki Greg Abbott hükümetine göç ile ilgili federal yönetimden bağımsız karar alarak Anayasa’yı çiğnediği gerekçesiyle dava açmıştı.

Şubat ayında ise bir ilçe mahkemesi SB4’ün yasa dışı olduğuna hükmetmiş, bu kanunun geçerlilik kazanması halinde diğer eyaletlere yanlış örnek oluşturacağını belirtmişti.

Bunun akabinde 5. Bölge Temyiz Mahkemesi, yasanın değerlendirildiği süreçte eğer Yüksek Mahkeme davaya müdahil olmazsa yasanın uygulanabileceğine hükmetmişti.

Biden yönetimi de bu kararın üzerine Yüksek Mahkeme’ye bir acil durum talebinde bulundu. Yüksek Mahkeme yargıcı Samuel Alito, temyiz sonucu netleşene dek ilçe mahkemesinin dondurma kararının geçerli olacağını ifade etti.

19 Mart Salı günü erken saatlerde gelen Yüksek Mahkeme kararında yasanın tekrar efektif olabileceği dile getirildi. Bu açıklamayı takiben 5. Bölge Mahkemesi’nde 3 yargıçtan oluşan bir panel, kanun değerlendirilirken aktif olamayacağını söyleyerek yasayı tekrar dondurdu.