ABD, Japonya ve Filipinler liderleri Washington'da bir araya geliyor

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, nisan ayının ilk haftasında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere Beyaz Saray’a ziyaret düzenleyecek.

Güney Çin Denizi’nde Çinli ve Filipinli sahil güvenlik görevlileri arasındaki çatışmaların son dönemde daha da şiddetli hale gelmesinden sonra Washington, Filipinler’e her türlü destek vereceğini açıkladı.

ABD’nin adadaki müttefiklerini ziyaret eden en son üst düzey yetkili olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr ile Manila’da bir görüşme gerçekleştirmeden önce 19 Mart Salı günü Filipinli mevkidaşı Enrique Manalo ile bir araya geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, Nisan ayında Beyaz Saray’da gerçekleşecek zirvede Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos ve Japonya Başbakanı Fumio Kushida ile bir araya gelecek.

Liderler, Güney Çin Denizi’nde yaşanan sorunları ve Kuzey Kore’nin nükleer programında artan agresif eylemleriyle ilgili endişeleri masaya yatıracak.

Antony Blinken, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Güney Çin Denizi ve Filipinler'in münhasır ekonomik bölgesi de dahil olmak üzere özgür, açık bir Hint-Pasifik için ortak vizyonumuzu tehdit eden ÇHC'nin eylemleri hakkında ortak bir endişemiz var" şeklinde konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, Antony Blinken’in Güney Çin Denizi’nde yaşanan olaylar ile ilgili olarak Çin’i suçladığı açıklamalara karşılık verdi.

Lin Jian, “ABD, Güney Çin Denizi sorununa taraf değil ve Çin ile Filipinler arasındaki deniz sorunlarına müdahale etme hakkı yok. Çin, toprak egemenliğini ve deniz haklarını ve çıkarlarını sıkı bir şekilde savunmak ve Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrarı korumak için gerekli önlemleri almaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.