ABD'de göçmen krizi: Başkan Biden ve Teksas Valisi Abbott karşı karşıya

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşanan göçmen krizinden dolayı sınıra dikenli tel örülmesi gündemdeydi. ABD Yüksek Mahkemesi, dikenli tellerin kaldırılmasına karar verdi ancak Cumhuriyetçi Teksas Valisi Gregg Abbott, durumu işgal olarak nitelendirdi ve dikenli telleri kaldırmayacağını duyurdu.

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi ile Teksas arasında dikenli tel krizi yaşanıyor. ABD Yüksek Mahkemesi “dikenli teller kaldırılacak” kararı alsa da Teksas bu karara uymayacağını açıkladı.

Yaşanan gelişmelerin ardından “Teksas bağımsızlık ilan edecek” ve “25 eyalet federal hükümete başkaldırıyor” iddiaları yer aldı.

25 EYALET VALİSİNDEN TEKSAS’A DESTEK

2023 yılında ABD’ye yaklaşık 2,5 milyon göçmen giriş yaptı. ABD vatandaşları ise göçmen krizinin bir an önce önüne geçilmesini istiyor. Biden yönetimi de göçmen krizini yönetme konusunda pek de başarılı olamadı.

Bu olayların ardından Teksas Valisi Gregg Abbott, göçmen krizinin önüne geçmek için Teksas-Meksika sınırına dikenli tel örme kararı aldı. Biden hükümeti ise dikenli tel örmenin insan haklarına aykırı olduğunu belirterek kaldırılmasını istedi. Vali Abbott ise tellerin kaldırılmayacağını bildirdi.

Başkan Biden ABD Yüksek Mahkemesi’ne gitti ve mahkemeden “Biden yönetiminin telleri kaldırma hakkı bulunuyor” kararı çıktı.

Teksas Valisi ise bu karara uymayacakları iletti. Daha sonra 25 eyalet valisi de Teksas Valisini destekleyen bir ortak metin yayımladı. Ortak metine imza atan 25 valinin hepsi cumhuriyetçi parti üyesi.

Başkan Biden, Teksas’a gün sonuna kadar süre verdi.

ABD’de büyük bir göçmen krizi yaşanıyor ancak şu anda herhangi bir iç çatışma veya bağımsızlık ilan etme gibi bir durum söz konusu değil.

Teksas’ta her şey kontrol altında ancak dikenli tellerin kaldırılması konusunda valinin nasıl bir karar alacağı henüz belli değil.