Teksas yönetimi, Washington'ın görevini yerine getirmediğini iddia ederek "işgal durumu" ilan etti

ABD’de eyaletler ile merkezi hükümet arasındaki düzensiz göç tartışması büyüyor. Teksas Valisi Greg Abbott, Washington’un düzensiz göçe karşı sorumluluklarını yerine getirmediğini iddia ederek “işgal durumu” deklare etti, Donald Trump diğer eyaletleri Teksas’a destek vermeye çağırdı.

Teksas hükümeti, 24 Ocak’ta yayımladığı bir basın açıklaması ile Başkan Joe Biden’ın “yeminini ihlal ettiğini” ve sınır eyaletlerine gerekli desteği vermediğini duyurdu.

Vali Greg Abbott, Amerikan Anayasası’na dayanarak “işgal durumu” ilan etti ve eyaletin merkezi hükümet tarafından yerine getirilmeyen meşru müdafaa hakkını kullanacağını dile getirdi.

Ülkede Vermont Valisi Phil Scott hariç bütün Cumhuriyetçi valiler Teksas’ın girişimine destek verdiklerini belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, kendi kurduğu sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, diğer eyaletlerin Teksas’a destek vermesini talep etti.

Biden’ın Austin yönetimini kısıtladığını belirten Trump, paylaşımında, “Bütün gönüllü eyaletleri, yasa dışı göçmenleri engellemek ve sınır dışı etmek için askerlerini Teksas’a göndermeye davet ediyoruz. Tüm Amerikalılar Teksas yönetiminin eyaletin emniyetini, güvenliğini ve egemenliğini korumak için aldığı sağduyulu kararları desteklemelidir. Başkanlığımın ilk gününde, Teksas ile mücadele etmek yerine işgali durdurmak, sınırı mühürlemek ve tarihteki en geniş çaplı tehcir operasyonunu hızlıca başlatmak için Vali Abbott ve diğer sınır eyaletleriyle iş birliği yapacağım. Biden’ın içeri aldıkları rehavete kapılmamalı çünkü evlerine gidecekler” ifadelerine yer verdi.