BM'den Julian Assange'ın iadesine yönelik açıklama: "Karar gözden geçirilmeli"

BM İşkence Özel Raportörü Edwards, İngiltere’yi Julian Assange’ın ABD’ye iade kararını gözden geçirmeye davet etti. Edwards, Assange için yaptığı açıklamada “Depresif bozuklukla mücadele ediyor. İntihar etmeye meyilli olduğuna dair belirtiler var” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks internet sitesi kurucusu Julian Assange’'ın ABD'ye iade edilmesi durumunda kötü muameleye ve işkenceye maruz kalma riski bulunduğuna dikkat çekti ve İngiltere hükümetini iade kararını gözden geçirmeye davet etti.

Edwards, Assange'ın 20-21 Şubat'ta İngiltere'de görülecek ABD'ye iade edilme davasıyla ilgili Cenevre'de açıklamalarda bulundu.

Edwars, iade kararı için İngiliz makamlarına yönelik yaptığı açıklamada, “Assange, uzun süredir devam eden ve tekrarlayan depresif bozuklukla mücadele ediyor. İntihar etmeye meyilli olduğu değerlendiriliyor. ABD'nin yazışmalarını WikiLeaks aracılığıyla yasa dışı olarak yayımladığı gerekçesiyle 1917 tarihli Casusluk Yasasını ihlal olmak üzere çok sayıda suçlamayla karşı karşıya. İade edilmesi durumunda duruşmayı beklerken uzun süreli izolasyona ve tutukluluğa maruz kalacak. Suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapse çarptırılabilecek” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Assange’ı korumak için verdiği insani güvencelerin yeterli olmadığını savunan Edwards, “Yasal olarak bağlayıcılıkları yok, kapsamları sınırlı ve korunması amaçlanan kişiler bunların ihlali karşısında geri dönüş hakkı yok” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Assange’ın kurduğu Wikileaks, 28 Ekim 2010 tarihinde ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları insan hakları ihlallerini delil olarak niteleyen 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakılma şartları ihlal etmekten” hakkında tutuklama kararı verilmiş ve Londra’da bulunan Belmarsh Hapishanesine gönderilmişti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti.

Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022'de karara yönelik olarak Yüksek Mahkeme'ye itiraz başvurusunda bulunmuştu.

İngiltere'de tutuklu bulunan Assange İle ilgili ABD'ye iade davası 20-21 Şubat'ta görülecek.