Antony Blinken Orta Doğu'da temaslarda bulunuyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’de savaş başladığından bu yana beşinci defa Orta Doğu’ya ziyaret düzenliyor. Filistin, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail’i kapsayan bu tur, ateşkes ve Gazze’ye insani yardım konusunda uzlaşma oluşturmayı hedefliyor.

CBS’e verdiği röportajda ziyaretle ilgili konuşan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Gazze'deki Filistinlilerin gıda, ilaç, su ve barınağa erişimini sağlamak istiyoruz ve bu sağlanana kadar baskı yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Temasların en önemli önceliğinin Gazze’deki sivillere ulaşan insani yardımı artırmak olduğuna değinen Sullivan, ateşkes anlaşmasına yakın olunmadığını ve HAMAS’a bağlı olduğunu söylediği anlaşmayla ilgili herhangi bir garanti olmadığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta ABD, Mısır ve İsrail’in istihbarat şefleri ile Katar Başbakanı arasında gerçekleşen ateşkes görüşmelerinde ilerleme katedildiği aktarılmıştı.

HAMAS ise kalıcı ateşkes kabul edilene kadar İsrailli rehinelerin serbest bırakılmayacağını ifade etmişti.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman al-Sani’nin Washington’a gerçekleştirdiği ziyaretten sonra açıklamalarda bulunan Blinken, “iyi, güçlü bir ateşkes önerisine” ulaşılması için “gerçek bir umut” olduğunu dile getirmişti.

Blinken’in ziyareti Suudi Arabistan ile başladı. Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller’ın aktardığına göre Veliaht Prens Muhammed Bin Salman - Antony Blinken görüşmesinde bölgedeki gerginliklerin düşürülmesi, Gazze’deki krize kalıcı bir çözüm bulunması için bölgesel koordinasyonlar gibi konular ön plana çıktı.

Suudi Arabistan’daki temasları sona eren Blinken 6 Şubat itibarıyla Mısır’a geçti. Öğlen saatlerinde Kahire’ye inen Dışişleri Bakanı’nın Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile görüşmesi bekleniyor.

Antony Blinken’ın Orta Doğu ziyareti, ABD’nin Yemen’deki Husiler ve Suriye ve Irak’taki milis güçlere yönelik gerçekleştirdiği operasyonların ertesinde geldi.

Filistin Sağlık Bakanlığı 6 Şubat Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana şehre yönelik saldırılarında en az 27 bin 585 Filistinlinin öldüğünü ve 66 bin 978 Filistinlinin yaralandığını, son 24 saat içinde ise 127 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 143'ünün yaralandığını aktardı.