BM'den UNRWA-Hamas bağlantısına yönelik açıklama

Birleşmiş Milletler(BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Hamas ile bağlantısı olduğu iddia edilen çalışanlar ile ilgili kendilerine henüz bir kanıt ulaşmadığını söyledi.

Philippe Lazzarini, BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, “Şunu da vurgulamalıyım ki, o sırada tarafıma ulaşan iddiaya ilişkin olarak herhangi bir kanıtlanmış veya delil niteliğinde bilgi veya kanıt elime ulaşmamıştır” şeklinde konuştu.

İsrail'in Hamas ile bağlantısı olduğunu iddia ettiği 12 çalışanın UNRWA ile ilişkisini kesmek konusunda pişmanlık duyup duymadığı sorulan Lazzarini, "iddianın ciddiyeti nedeniyle hızlı bir şekilde harekete geçme ihtiyacı" hissettiğini söyledi.

Gazze'ye bağışçı ülkeler tarafından yapılacak yardımların önemine vurgu yapan Lazzarini, söz konusu iddiaların ardından bu ülkelerin bağışlarını askıya almakta çok hızlı hareket edebileceklerini öngöremediğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin yaklaşık 30 bin personeli bulunan UNRWA’dan 12 kişinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına yönelik iddiaların acilen soruşturulmasını istedi.

Bu iddialar sonrasında Avrupa Birliği, Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya, UNRWA'ya yönelik finansal desteği geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını duyurmuştu.