İtalya Başbakanı Meloni: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi, Hamas'ı cesaretlendirdi"

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin yıl dönümü nedeniyle Kiev’e ziyarette bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “Rusya Ukrayna'yı işgal etmeseydi Hamas İsrail'e saldırmazdı” ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İtalya’nın dönem başkanlığını üstlendiği G7’nin ilk liderler zirvesine Ukrayna’dan katılım gösterdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ikinci yıl dönümünde Meloni ile birlikte Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmelerde bulundu.

Meloni, işgalin ikinci yıl dönümü ve bu ziyaret kapsamında İtalya’da yayımlanan Il Giornale gazetesine bir röportaj verdi.

Meloni, “Rus işgalinin, Putin'in uzun yıllardan beri çeşitli cephelerde kendini gösteren neo-emperyalist vizyonunun doğal ve öngörülebilir bir sonucudur” değerlendirmesinde bulundu.

Gazetenin “Papa Francesco, parçalar halinde bir Üçüncü Dünya Savaşı yaşandığını söylüyor. Ukrayna ve Orta Doğu'dan sonra üçüncü "parça" Uzak Doğu'da patlayabilir. Böyle bir senaryodan korkuyor musunuz?” sorusuna ise Meloni şu cevabı verdi:

Bence Rusya Ukrayna'yı işgal etmeseydi, Hamas büyük olasılıkla (7 Ekim’de) İsrail'e böyle bir saldırı gerçekleştirmezdi. Hukuka dayalı uluslararası sistemin, üstelik BM Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi tarafından bu kadar ciddi bir şekilde çiğnenmesinin, Orta Doğu'dan Balkanlar'a ve Afrika’ya kadar dünyanın diğer bölge ve coğrafyalarında da peş peşe sonuçlar doğurması kaçınılmazdı… Eğer Ukrayna'da uluslararası hukuk yeniden tesis edilmezse, çatışmalar artarak patlak vermeye devam edecek.

Meloni ayrıca, “iki halk-iki devlet” planının gerçekleştirilebilmesi için uzun süreli bir ateşkes ve rehineler için çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

FİLİSTİN YANLISI PROTESTOLAR

İtalya’nın Floransa ve Pisa şehirlerinde, 23 Şubat Pazar günü Filistin’e destek amacıyla gösteriler düzenlendi. Öğrencilerin, sendika temsilcilerinin ve Filistin toplumu üyelerinin de katılım gösterdiği eylemcilere sert müdahalede bulunulması ise ülkede tartışma yarattı.

Muhalefet, sağcı hükümeti, karşıt görüşleri susturmaya çalışmak ile suçladı. Merkez soldaki Demokratik Parti’nin lideri Elly Schlein ise ara sokaklarda mahsur kalan öğrencilerin polis tarafından dövülmesinin kabul edilemeyeceğini ve hükümetin bir “baskı ortamı” yarattığını belirtti.

Hükümet tarafından ise polisi savunan ve göstericilerin hassas bölgelere girişinin önlenmesi için müdahale edildiğini bildiren açıklamalar geldi.

İktidar partisi İtalya’nın Kardeşleri, sol muhalefeti ‘şiddete destek vermekle’ suçladı. Muhalefete yönelik bu sözler de demokratik diyalog ortamını olumsuz etkilediği gerekçesiyle tepki aldı.

Tartışmalara, genel olarak sakin duruşu ve sert çıkışlardan uzak durmasıyla bilinen Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da dahil oldu.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella 24 Şubat Cumartesi günü paylaştığı mesajında, İçişleri Bakanı İle görüştüğünü, “güvenlik güçlerinin otoritesinin coplarla sağlanamayacağını” söylediğini açıkladı.

Mattarella, insanların görüşlerini açıklama özgürlüğünün korunması gerektiğinin altını çizerek, “Gençlerin coplanması iflasın göstergesidir” ifadelerini kullandı.