BM Yüksek Mahkemesi'nden tarihi karar: İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarına ilişkin duruşmalar başlıyor

Birleşmiş Milletler Yüksek Mahkemesi, İsrail'in Filistin devletine ait olan toprakları 57 yıldır işgal etmesinin yasallığına ilişkin tarihi duruşmaları başlatıyor. Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'teki işgaline odaklanan altı günlük duruşmalar planlanıyor.

İsrail'in, Filistin devletine ait toprakları 57 yıldır işgal etmesinin yasal olup olmadığı konusunda 19 Ocak günü Birleşmiş Milletler Yüksek Mahkemesi'nde tarihi duruşmalar başlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, İsrail'in işgal altındaki topraklarındaki politikalarına ilişkin bağlayıcı olmayan tavsiye niteliğindeki görüş talebi ortaya açıktı. Kurul, Uluslararası Adalet Divanı'nın hukuki tartışmalarını dinlemeye başlaması ile birlikte ilk olarak Filistinli temsilciler konuşma gerçekleştirecek.

Her ne kadar dava İsrail-Hamas savaşından dolayı açılmış olsa da işgal altındaki Batı Şeria, Gazze Şeridi ve ilhak edilmiş Doğu Kudüs toprakları üzerine odaklanılacak.

Filistinli hukukçular uluslararası yargıçlardan oluşan panelde, Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkını ilhak eden İsrail'in, ırk ayrımcılığı ve apartheid sistemini dayattığını söyleyecek.

Filistin Dışişleri Bakanlığı BM organizasyonları dairesi başkanı Omar Awadallah, "Mahkemeden yeni sözler duymak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Filistinliler, 19 Ocak günü mahkemede konuştuktan sonra 51 ülke ve üç uluslararası kuruluş için konuşma gerçekleşecek. Mahkemenin görüşünü açıklaması aylar sürebilir.

İsrail'in duruşmalarda konuşma yapması planlanmadı ancak yazılı bir açıklama sunabilir.