Slovakya'da cumhurbaşkanlığı için Korčok ile Pellegrini yarışacak

Slovakya’da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlandı. AB yanlısı aday Ivan Korčok’un aldığı galibiyet seçimlerin ikinci tura kaldığının habercisi oldu.

2020-2022 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunmuş olan bağımsız aday Korčok, yüzde 42,52 oy alarak seçimi lider tamamladı.

Emekli diplomatı yüzde 37 oy ile Hlas Partisi lideri Meclis Başkanı Peter Pellegrini takip etti. Rus yanlısı Yüksek Mahkeme eski Başkanı Stefan Harabin, hükümet koalisyonunda da yer alan milliyetçi bir partinin desteğini alarak yüzde 11,75 ile en çok oy alan üçüncü isim oldu.

Korčok, sonuçların açıklanmasının akabinde yaptığı açıklamada, “İktidardaki koalisyonun, hükümetin Slovakya'yı nereye sürüklediğini kabul etmeyen on binlerce seçmenine kesinlikle seslenmek zorundayım. Ülkeyi yurt dışında ve yurt içinde temsil edecek ve emir almadan bağımsız kararlar alabilecek bir Cumhurbaşkanı olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Sonuçları “başarı” olarak niteleyen Pellegrini, seçmenin çoğunluğunun liberal ilerici bir başkanı değil Slovakya’nın ulusal çıkarlarını koruyacak, ülkeyi savaşa sürüklemeyecek milliyetçi bir lideri tercih ettiğini söyledi.

6 Nisan’da Korčok ve Pellegrini arasında seçimlerin ikinci turu gerçekleşecek.