Slovakya Başbakanı Robert Fico: "Ukrayna egemen bir ülke değil"

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna devletinin egemen bir ulus olmadığını ve tamamen ABD’nin kontrolü altında olduğunu söyledi.

Ukrayna’ya asker göndermeye karşı olduğunu açıklayan ve Rusya’ya uygulanan ambargoların karşısında olduğunu belirten Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna’nın NATO üyeliğine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Fico, devlet kanalı RTVS’ye yaptığı açıklamada, “Ukrayna bağımsız ve egemen bir ülke değil. Ukrayna, ABD’nin tam etkisi ve kontrolü altında” ifadelerini kullandı.

Fico, Ukraynalı mevkidaşı Denis Şmihal ile 24 Ocak Çarşamba günü Ukrayna’nın batısında ve Slovakya sınırında bulunan Ujgorod şehrinde görüşmelerde bulunacak.

Fico, “Ona Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı olduğumu ve bunu veto edeceğimi söyleyeceğim. Bu sadece Üçüncü Dünya Savaşı için bir temel olurdu, başka bir şey değil. Slovak ordusu ve devlet malzemeleri söz konusu olduğunda herhangi bir silah almayacağını da teyit edeceğim” şeklinde konuştu.

Ukrayna’yı dünyanın en yozlaşmış ülkelerinden biri olmakla suçlayan Fico, “Size gönderilen yardımın ne kadarının bir yerlerde kaybolduğunu yalnızca Tanrı bilir” dedi.

İki yılı aşkın bir süredir devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı hakkında askeri bir çözüm olmadığını söyleyen Fico, Ukrayna’nın topraklarının bir kısmından vazgeçmek zorunda kalacağını vurguladı.

Tarafların acı verici bir anlaşma üzerinde uzlaşması gerektiğini belirten Fico, “Peki ne bekliyorlar? Rusların ayrılacağını mı? Bu gerçekçi değil” değerlendirmesinde bulundu.