Sergey Lavrov ve Wang Yi Pekin’de bir araya geldi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin’in başkenti Pekin’de mevkidaşı Wang Yi ile görüşmelerde bulundu. Uluslararası olayların da masaya yatırıldığı görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve bölgesel istikrarın sağlanması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, başkent Pekin’de bir araya geldi. Lavrov ve Wang arasındaki görüşmelerin iki sürmesi planlanırken, Ukrayna savaşı Asya Pasifik’te yaşanan gelişmelerin yanı sıra uluslararası işbirliğine dair konular ele alınıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lavrov’un Çin ziyareti ile ikili işbirliğinin yanı sıra uluslararası alandaki işbirliğiyle bağlantılı olarak sorunların geniş yelpazede ele alındığı belirtildi.

Görüşmelerin, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine, bölgesel ve küresel düzeydeki önemli meselelerin çözümüne katkı sağlaması bekleniyor.

İki ülke, Rusya’nın Ukrayna ile olan savaşının birçok diplomatik temaslarda bulundu. Aynı zamanda ekonomik ve ticari ilişkilerini hızlandırdı.

Pekin, iki ülke yaşanan çatışmada tarafsızlık iddia ediyor ancak izole edilmiş Rus ekonomisi için kilit bir ekonomik yaşam çizgisi ve Moskova için sadık bir diplomatik ortak olarak sadık bir konumda bulunuyor. Çünkü her ikisi de Batı'dan gelen yaptırımlara birlikte karşı çıkıyor.

Wang Yi, Çin devlet medyası tarafından gündeme taşınan toplantının ardından yapılan ortak basın açıklamasında, iki ülke arasındaki bağların "tarihin en yüksek seviyesine" yükseltildiğini lanse etti ve "Soğuk Savaş zihniyetine karşı çıkacaklarını" vurgulayarak Amerika Birleşik Devletleri hakkında ortak bir görüşe sahip olduklarını belirtti.

Rus devlet haber ajansı Tass'a göre Sergey Lavrov konferansta, iki tarafın Ukrayna'daki savaşı tartıştığını ve Moskova'nın çıkarlarını görmezden gelen Ukrayna ile ilgili uluslararası toplantıların "boşuna" olduğunu ifade etti.