Rusya ve Çin, Orta Doğu'daki saldırılardan dolayı ABD'yi eleştirdi

Rusya ve Çin, ABD'yi Irak ve Suriye'de İran bağlantılı hedeflere yönelik saldırılarından dolayı kınadı.

Rusya ve Çin, ABD'yi Irak ve Suriye'deki hedeflere yönelik son hava saldırılarından dolayı eleştirdi.

İki ülke, 5 Şubat günü geç saatlerde yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Washington'u bölgesel gerginlik riskini artırmakla suçladı. Moskova ayrıca ABD'nin saldırıları başlatma kararının kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleriyle bağlantılı olduğunu da ileri sürdü.

Ukrayna'yı işgali son iki yıldır BMGK'de sert tartışmalara konu olan Rusya, ABD'nin Irak ve Suriye'de İran bağlantılı hedeflere onlarca saldırı başlatmasının ardından konseyin toplanmasını talep etmişti. Saldırılar, Ürdün'deki ABD üssüne düzenlenen ve üç askerin öldüğü insansız hava aracı saldırısının ardından geldi.

Moskova'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vassily Nebenzia, saldırıların ABD'nin "güçlerini gösterme" girişimi olduğunu iddia etti. Aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nde, bu durumun iç siyasi ortamı etkileme ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin “felaket” imajını destekleme arzusuyla da beslendiğini iddia etti.

Nebenzia, aralarında sivillerin de bulunduğu onlarca kişinin ölümüne yol açan saldırıların Washington'un uluslararası hukuku tamamen hiçe saydığını gösterdiğini ekledi. Kendisi ayrıca ABD'yi, İran da dahil olmak üzere Orta Doğu güçlerini bölgesel bir çatışmanın içine çekmeye çalışmakla suçladı.