Çin'in Ukrayna-Rusya savaşına yönelik diplomasi turu devam ediyor

Çin'in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui, Ukrayna’da süren savaşa ilişkin çözümün arandığı görüşmelere Moskova ve Kiev’in katılması gerektiğini belirterek diğer takdirde bu tür görüşmelerin sonuç vermeyeceğini söyledi.

Ukrayna’da yaşanan krize ilişkin siyasi çözüm arayışlarına katkıda bulunmak amacıyla başlattığı diplomasi turu çerçevesinde 2-12 Mart döneminde Rusya, Avrupa Birliği Genel Merkezi, Polonya, Ukrayna, Almanya ve Fransa’yı ziyaret eden Li Hui, basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna savaşıyla ilgili uluslararası konferansın düzenlendiğini vurgulayan Li Hui, şu şekilde konuştu:

Birçoğu merak ediyor, Çin neden Suudi Arabistan’ın Cidde şehrindeki toplantıdan sonra müteakip toplantılara katılmadı? Bunun nedeni, Çin’in bu toplantılarda her iki tarafın katılımının sağlanmadığını düşünmesi ve sadece tek bir tarafın sunduğu planın görüşülmesi. Bu toplantılarda yeterince temsil sağlanmadı, önemli sonuçlar elde edilemez ve bu tür toplantılar barışın tesisinde uygun olumlu bir rol oynayamaz.

Görüşmelerde bulunduğu ülkelerin, Pekin’in bu sorunun çözümünde daha büyük rol oynamasını beklediğini belirten Li Hui, Avrupa’da müzakerelerin zorunlu olduğu konusunda fikir birliğinin oluşmakta olduğunu ancak ülkelerin konumlarının henüz birbirinden çok uzak olduğunu gözlemlediğini ifade etti.

Çin’in önerisine göre, Rusya ve Ukrayna’nın kabul edeceği, tüm tarafların eşit düzeyde katılım göstereceği ve tüm barış seçeneklerinin değerlendirileceği bir uluslararası barış konferansının düzenlenmesi gerekiyor.