ABD, Kuzey Kore üzerinden BAE, Çin ve Rus merkezli firmaları hedef alıyor

ABD, 28 Mart Perşembe günü Rusya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli altı kişi ve iki kuruluşa, fonlarını Kuzey Kore'nin silah programlarına yardım etmekle suçlayarak yaptırımlar uygulayacağını duyurdu.

Yaptırım uygulanacak kuruluşlar Rusya'nın Vladivostok kentinde bulunan Alis LLC ve BAE merkezli Pioneer Bencont Star Real Estate olarak açıklandı.

Açıklamada, her iki firmanın da Kuzey Kore silahlı kuvvetleri ile ilişkili bir kuruluş olan Chinyong Information Technology Cooperation Co'ya bağlı olduğu vurgulandı.

Hazine Bakanlığı, Mayıs 2023'te ABD yaptırımları altına alınan Chinyong'un, Rusya ve Laos'ta faaliyet gösteren Kuzey Koreli BT çalışanlarının heyetlerini yönetmek için şirketler ve temsilcilerden oluşan bir ağ kullandığını bildirdi.

Uzun yıllardır devam eden ABD liderliğindeki uluslararası yaptırımlar, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarını ve füze programlarını durdurmayı başaramadı ve birçok Kuzey Kore gözlemcisi ve yaptırım uzmanı, BM rejiminin ölmemiş olsa bile can çekişmekte olduğunu düşünüyor.