Stoltenberg Ukrayna'da: "Yeni destek cephede fark yaratacak"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 29 Nisan Pazartesi günü Kiev’e sürpriz ziyaret düzenledi.

Kiev’de Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenleyen NATO Şefi, Ukrayna’ya savunma yardımlarının devam edeceğini duyurdu.

Rusya’nın işgali başladığından beri Ukrayna’ya üçüncü ziyaretini gerçekleştiren Stoltenberg, “Hem Devlet Başkanı Zelenski’ye hem de Rada'ya (Ukrayna meclisi) karşı dürüst olacağım: NATO müttefikleri son aylarda vaat ettiklerimizi yerine getirmedi. Amerika Birleşik Devletleri bir paket üzerinde anlaşmak için 6 ay harcadı ve Avrupalı müttefikler söz verdiğimiz cephaneyi teslim etmedi. Ama artık işlerin değişeceğinden eminim” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda ABD, uzun zamandır Kongre’de üzerinde çalışılan 60 milyar dolarlık yardım paketi üzerinde uzlaşıya varmıştı. Aynı zamanda Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak da Kiev’e “rekor düzeyde” bir yardım yapılacağını açıklamıştı.

Almanya’nın Ukrayna’ya Patriot vermeyi kabul ettiğini ve Hollanda’nın da yardımları artırma sözü verdiğini belirten NATO Genel Sekreteri, yeni taahhütlerin geleceğini ve bu desteğin savaş alanında fark yaratacağını söyledi.

“Ukrayna'nın galip gelmesi için henüz çok geç değil. Ancak bu nedenle NATO müttefiklerinin söz verdiklerini yerine getirmeleri ve bu taahhütleri gerçek silah ve mühimmat teslimatına dönüştürmeleri çok acil” diyen Stoltenberg, Rusya’nın işgal ettiği topraklar karşılığında büyük bedeller ödediğini de sözlerine ekledi.