AB'den Madrid'e baskı: İspanya, Ukrayna’ya Patriot göndermeyi kabul etti

Pais gazetesi, NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) baskısı nedeni ile İspanya'nın Patriot füzelerini Ukrayna’ya göndermeyi kabul ettiğini yazdı.

İspanyol Pais gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “İspanya, Patriot hava savunma sistemlerine sahip Avrupa ülkelerinden bu sistemleri Kiev’e devretmeyi talep eden NATO ve AB’nin baskısı altında Ukrayna’ya Patriot füzelerini göndermeyi kabul etti” denildi.

Daha önce Financial Times gazetesi, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Yunanistan ve İspanya'nın NATO ve Avrupa Birliği’nden (AB) hava savunma sistemlerini Kiev'e teslim etmeleri yönünde güçlü bir baskı altında olduğunu aktarmıştı.

İki ülkenin hava savunma sistemlerini Kiev’e vermesi konusundaki NATO baskısının 'ihtiyaçlarının Ukrayna'nınki kadar büyük olmadığı’ şeklinde gerekçelendirildiğine dikkat çeken gazete, “Yunanistan ve İspanya, Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlamaları için AB ve NATO'daki müttefiklerinin güçlü baskısı altında” açıklamalarında bulunmuştu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, müttefiklerin gerçekten ülkesinden Ukrayna’ya S-300 veya Patriot hava savunma sistemleri göndermesini istediğini, ancak Atina’nın bunu yapmayacağını belirtmişti.