Myanmar ordusundan başkent Naypyitaw'da güç gösterisi

Myanmar'ın iktidarda bulunan askeri konsey başkanı, ülke gençliğinin ordu yönetimine karşı direnişi desteklemek üzere kandırıldığını ve direnişle ittifak kuran etnik silahlı grupların uyuşturucu kaçakçılığına giriştiğini iddia eden bir konuşma ile Silahlı Kuvvetler Günü’nü kutladı.

Kıdemli Orgeneral Min Aung Hlaing, ordunun bir zamanlar yenilmez olan itibarını zedeleyen ve benzeri görülmemiş savaş yenilgilerine maruz kalmasına rağmen binlerce askeri personelin güç gösterisi için geçit töreni yaptığı başkent Naypyitaw'da konuştu.

Min Aung Hlaing, uluslararası toplumu henüz planlanmamış seçimlere yönelik süreci aksatmakla suçladığı direniş güçlerini desteklememe çağrısında bulundu.

Rusya'nın ITAR-TASS haber ajansına yaptığı açıklamada ise ülkenin barışçıl ve istikrarlı bölgelerinde seçim yapılabileceğini belirtti.

Birçok Batılı ülke, 2021 yılında iktidarı ele geçirmeleri ve muhalefeti acımasızca bastırmaları nedeniyle Myanmar'ın iktidardaki generallerine karşı yaptırımlar uyguladı. Birleşmiş Milletler'e göre, o tarihten bu yana askeri müdahaleler 2 milyondan fazla insanın evlerini terk etmesine neden oldu.

Silahlı Kuvvetler Günü, 1945 yılında o zamanlar Burma olarak bilinen Myanmar ordusunun, İngilizleri kovduktan sonra görevi devralan işgalci Japon kuvvetlerine karşı mücadeleye başladığı günü kutluyor.

Silahlı Kuvvetler Günü kutlamaları nedeniyle İngiliz ve Kanada Büyükelçilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, ordunun evlere, okullara, sağlık tesislerine ve ibadethanelere düzenlediği hava saldırılarında ülke genelinde sivillerin hedef alındığı bildirildi.

Kanada ise açıklamasında tüm ülkeleri “Myanmar'a silah, askeri teçhizat, çift kullanımlı teçhizat, havacılık yakıtı ve teknik askeri yardımın satışını veya transferini derhal durdurmaya” davet etti.