Çin'in Chouzhou Ticaret Bankası Batı yaptırımları baskısıyla Rusya ve Belarus'ta faaliyetlerini durdurdu

Batı yaptırımları Çin'in önemli bankalarından birisi olan Chouzhou Ticaret Bankası'nın Rusya ve Belarus'tan ayrılmasına neden oldu. Rusya basınında çıkan haberlere göre, Çinli banka, Batı yaptırımlarının yol açtığı ödeme sorunları nedeniyle Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını sonlandırdı.

Çin'in en büyük bankası Chouzhou Ticaret Bankası, Rusya ve Belarus ile işlemlerini hem SWIFT hem de Çin CIPS ile Rus SPFS aracılığıyla durdurdu.

Böylece Çin'de Rus ithalatçılara çalışan en önemli banka Rusya ve Belarus ile olan ilişkilerini kesmiş oldu. Bu gelişme, Rusya'ya yönelik yaptırımlara uymaları için Çin bankaları üzerinde artan baskının ayyuka çıkması olarak yorumlanıyor.

Bankanın kapanması, Aralık 2023'te Rusya'nın askeri-sanayi kompleksine destek veren finansal kuruluşlara yönelik yaptırımları genişleten ABD kısıtlamalarıyla paralellik gösteriyor.

SWIFT kullanımına bakılmaksızın, bu önlemler yaptırım uygulanan varlıklarla yapılan tüm  işlemleri kapsamayı amaçlıyor. 

ABD'de şubeleri bulunan birçok büyük Çin bankası, yaptırımların uygulanması tehdidine karşı çıkmakta özellikle ocak ayında ABD tarafından açıklanan ikinci yaptırım paketinin ardından zorlanıyor.