Mali, Batı Afrika'da yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneydoğuda Burkina Faso, güneyde Fildişi Sahili, güneybatıda Gine, batıda Senegal ve kuzeybatıda Moritanya olmak üzere yedi ülke ile sınır komşusudur. 1 milyon 241 bin 238 kilometre kare yüz ölçümüne sahip olduğu bilinen Mali, Afrika kıtasının alan bakımından 8. büyük ülkesidir.

Bamako, Mali'nin başkenti ve en büyük şehridir. Diğer büyük şehirler Sikasso, Mopti, Ségou ve Timbuktu'dur.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Mali'nin 2023 yılı itibarıyla nüfusu 23,3 milyondur. Ülke çeşitli etnik gruplara ev sahipliği yapmaktadır; Bambara en büyük etnik gruptur ve onu diğerleri arasında Fula, Dogon ve Tuareg takip etmektedir.

Mali'de 13 adet resmî dil bulunmaktadır. Bu diller, ülkede konuşulan 80 yerel dil arasında olan Bambara, Bobo, Bozo, Dogon, Fula, Hassaniya, Kassonke, Maninke, Minyanka, Senufo, Songhay, Soninke ve Tamasheq dilleridir. Geçtiğimiz hafta yapılan Anayasa değişikliği ile bu karar uygulanmaya başlanana kadar, resmî dil; sömürge döneminden kalan Fransızca idi. Yeni Anayasa'nın işleme girmesiyle Fransızca'nın statüsü "çalışma dili" olarak değiştirildi.

Ülke, yarı başkanlık hükûmet sistemiyle yönetilen bir cumhuriyettir. Devlet Başkanı devletin başı, Başbakan ise hükûmetin başıdır. Siyasî olarak çalkantılı bir dönemden geçen Mali'de 2021 yılında gerçekleşen darbe sonrası Assimi Goïta, Geçici Başkan olarak göreve gelmiştir. Ülkede Başbakanlık görevini ise Choguel Kokalla Maïga icra etmektedir.

Ülke, bölgesel ve yerel otoritelerin bulunduğu çok katmanlı bir idari sisteme sahiptir. 

Mali, antik çağlara kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bir zamanlar, zenginliği ve kültürel başarılarıyla bilinen Mali İmparatorluğu da dahil olmak üzere büyük Batı Afrika imparatorluklarının bir parçasıydı. Sömürge döneminde Mali, Fransız Batı Afrika'sının bir parçasıydı ve 1960 yılında bağımsızlığını kazandı.

Mali'nin ekonomisi öncelikle tarıma dayalıdır ve nüfusun çoğunluğu çiftçilikle uğraşmaktadır. Ülke önemli bir pamuk, altın ve diğer doğal kaynak üreticisidir. Dünya Bankası'na göre çeşitli bir ekonomiye sahp olmayan Mali, yüzde 20 seviyelerine varan aşırı yoksullukla mücadele etmektedir. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 18,8 milyar dolar seviyelerinde seyretmekte ancak azalma eğilimi göstermektedir.

Mali'de İslam hâkim dindir ve nüfusun çoğunluğu başta Sünni olmak üzere Müslümandır. Geleneksel Afrika dini inançları da bazı bölgelerde İslam ile bir arada yaşamaktadır.

Mali, iç çatışmalar ve terörist faaliyetler de dâhil olmak üzere siyasi istikrarsızlık ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Ülke, başta ülkenin kuzey kesimi olmak üzere bazı bölgelerde isyan ve şiddet olaylarıyla boğuşmaktadır.