Latin Amerika’da Hizbullah tartışmaları alevleniyor

Şili ve Bolivya hükümetleri, Hizbullah’ın son dönemde Paraguay, Şili ve Brezilya sınırlarında görüldüğünü iddia eden Arjantin Güvenlik Bakanı Bullrich’e sert tepki gösterdi.

Şili ve Bolivya, ülke toprakları içerisinde Hizbullah'ın varlığının tespit edildiğini öne süren Arjantin Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich'e tepki gösterdi.

Bolivya hükümetinden yapılan açıklamada, Bullrich'in, Bolivya topraklarında Hizbullah'ın varlığının bulunduğu iddialarına açıklama getirmesi için Arjantin'in La Paz diplomatik temsilcisinin Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı belirtildi.

Bolivya hükümetinden yapılan açıklamada, “Bolivya'nın sınırlarında terör, güvensizlik ve endişe yayan insanların korunduğu suçlamalarını kesinlikle reddediyoruz. Bu suçlamaların bir dayanağı olmadığı gibi delil ve belgeden de yoksundur" denildi.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de Bullrich'in açıklamalarına tepki göstererek, Javier Milei hükümetine "protesto notası" göndereceklerini açıkladı.

Şili'de Hizbullah'ın varlığının bulunduğuna dair Bullrich'in elinde belge varsa kendileriyle paylaşmasını talep eden Boric, "Somut deliller varsa Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla adli makamlara iletsin. Ülkemize saygı gösterilsin. Şili, ne içeride ne de dışarıda herhangi bir terör grubunu desteklemiyor” şeklinde konuştu.

BULLRICH’IN “HİZBULLAH” İDDİALARI

Arjantin Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich, 16 Nisan Pazartesi günü, La Nacion internet sitesine yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından "en hassas yerlerde" maksimum güvenlik seviyesini yükselttiklerini açıklamıştı.

Bolivya'nın İran ile yaptığı mutabakat anlaşmasını hatırlatan Bullrich, "Bolivya, 700 İranlının ülkede ticari faaliyet göstermesine izin verdi. Bunlar, İran devrimine yönelik kurslar veriyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ulusal basında çıkan haberlerde, Bullrich'in Bolivya'daki İranlılarla ilgili sözlerinin 'Hizbullah militanı yetiştiriliyor' gibi algılanması sebebiyle Bolivya hükümetinin sert bir dille eleştirdiği bilgisini paylaşmıştı.

Bullrich, "Hizbullah, son zamanlarda Iquique'de (Şili'nin liman kenti), Arjantin, Brezilya ve Paraguay arasındaki üçlü sınırda tespit edildi. Geçen yıl Sao Paulo kentinde 2 Hizbullahçı ve birkaç hafta önce de Peru'da varlıkları tespit edildi. İran'ın müttefiki Venezuela'da da var, yani kısacası hassas bir durumdayız” değerlendirmesinde bulunmuştu.