Japonya ve Pasifik ülkeleri savunma işbirliklerini artırmayı hedefliyor

Japonya, bölgede Çin’e karşı ve ABD’ye yakın bir politika izlemeye devam ederken Pasifik Adaları ülkeleri ile savunma işbirliklerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru, başkent Tokyo’da düzenlenen Pasifik Adaları Savunma Diyaloğu zirvesinde, Pasifik Adaları ülkelerinin Savunma Bakanları ve üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi.

Bakanlar ve hükümet temsilcilerinin, son dönemde Çin’in bölgedeki nüfuzunu arttırma politikası karşısında, zirvede açıklanan bildiri ile birlikte yeni önlemler alabileceği konuşuluyor.

Japonya ve Pasifik Adaları ülkeleri, çok uluslu savunma diyalog zirvesini 2021 yılında aldığı ortak karar ile başlatmıştı.

LİDERLER TEMMUZ AYINDA TOKYO’DA TOPLANIYOR

Japon hükümeti ev sahipliğinde Temmuz 2024’te Tokyo'da düzenlenecek 10. Pasifik Adaları Liderler Toplantısı'na bölge ülkeleri liderlerinin tamamı katılım gösterecek.

Bölgesel güvenlik konularının ele alınacağı zirvede, liderlere “Serbest ve Açık Hint-Pasifik” vizyonu anlatılacak.

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, ocak ayında yaptığı açıklamada, “Pasifik Adalarının jeopolitik önemi artıyor. Bölge ülkeleri ile ilişkilerimizi geliştirmeyi bu yılın öncelikliği olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Japonya, bölgesel diplomasi hedefini ön planda tutarak 1997 yılından bu yana üç yılda bir olmak üzere Pasifik Adaları liderlerini bir araya getiren zirveye ev sahipliği yapıyor.