Japonya, Çin ile stratejik ilişkileri yeniden kuracak

Dış politikada ABD’nin yanında yer alan Tokyo, birçok konuda yaşadığı anlaşmazlığa rağmen Pekin ile ‘stratejik ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri’ sürdürmekte kararlı olduğunu bildirdi.

Japonya Dışişleri Bakanlığının yayımladığı ‘Diplomatik Bluebook 2024’ raporunda, Çin ile ortak stratejik çıkarlara dayalı, karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkinin teşvik edileceği vurgulandı.

Güney Kore'ye yönelik önemli komşu ülke tanımlaması yapılan raporda, Japonya'nın bu ülkeyle "uluslararası toplumun çeşitli konularını ele almak için bir ortak olarak" işbirliği yapması gerektiği belirtildi.

Raporda, "Hint-Pasifik bölgesindeki ciddi güvenlik ortamı göz önüne tutulduğunda, Japonya ve Güney Kore'nin yakın işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" denildi.

Japonya'nın güvenliğine ‘ciddi ve yakın tehditler’ oluşturduğu belirtilen Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programları karşısında, Tokyo ve Seul hükümetlerinin, ABD ile üçlü güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesinin önemi kayda geçirildi.

ABD ile birlikte Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki artan faaliyetlerine tepki veren Tokyo ile Pekin arasında, Doğu Çin Denizi adaları ve Pekin'in bölgede artan askeri ve ekonomik etkisi zaman zaman ilişkilerde gerilim yaratıyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından önce Çin’e askeri çıkarma gerçekleştiren Japonya ile Çin ilişkileri gerilimlere açık olsa da, Japonya'nın uzun yıllar Çin'in en büyük ticaret ortağı olduğu, Çin'in de Japonya'nın ikinci büyük ticaret ülkesi ve ihracat piyasası olduğuna dikkat çekiliyor.