Marcos: "ABD, Japonya ve Filipinler üçlü anlaşması Güney Çin Denizi'ndeki dinamiği değiştirecek"

Güney Çin Denizi'nde Pekin ile Manila arasında artan gerilime karşı Filipinler, Japonya ve ABD'nin karşı konumu için benzer düzeyde bir iş birliği anlaşması sağlanacağını bildirdi.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, Manila, ABD ve Japonya arasında Güney Çin Denizi'nde bir iş birliği anlaşmasının imzalanacağını ve bölgedeki dinamiğin değişeceğini söyledi. 

Filipinler Başbakanı Marcos, ülkelerin ilk üçlü zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya  Başbakanı Fumio Kishida ile görüştü. Daha sonra Washington'daki basın toplantısında, "Üçlü anlaşmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Marcos, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ne atıfta bulunarak, "Bu, Asya'daki ASEAN'da, Güney Çin Denizi çevresinde görülen dinamiği değiştirecek" dedi.

Üç lider, Çin ile diğer ülkeler arasındaki çeşitli deniz sorunları nedeniyle yıllık 300 milyon dolardan fazla gemi ticaretinin Güney Çin Denizi'ndeki Pekin'de yapıldığını,  "tehlikeli ve saldırgan davranışlar" hakkında "ciddi endişeleri" olduğunu dile getirdi.

Marcos, zirvenin hiçbir ülkede karşılanmadığını ancak Manila, Washington ve Tokyo arasındaki ekonomik ve güvenlik ilişkilerinin derinleştirilmesine odaklanıldığını söyledi.