Japonya-ABD tatbikatında Çin ilk kez düşman olarak gösterildi

Çin ilk defa Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya arasında Keen Edge adı verilen ortak komuta ve kontrol tatbikatında açıkça bir düşman olarak adlandırıldı.

4 Şubat günü yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Pekin'in gelecekte Tayvan'ı işgal etme olasılığına ilişkin endişeler artarken, Japon Öz Savunma Kuvvetleri ve ABD ordusu, ortak komuta merkezi tatbikatında ilk kez Çin'i varsayımsal bir düşman olarak adlandırdı.

1 Şubat'ta başlayan ve Perşembe gününe kadar yapılması planlanan bilgisayar simülasyon tatbikatında Tayvan'da bir acil durum öngörülüyor. Daha önce bir düşmandan bahsederken geçici bir isim kullanılıyordu.

Japonya Savunma Bakanlığı'nın senaryoyu ülkenin gizlilik yasası kapsamında özel olarak belirlenmiş bir sır olarak sınıflandırdığına inanılıyor.

Bu hamle, artan jeopolitik gerilimlerin ortasında Çin'in birkaç yıl içinde Tayvan konusunda harekete geçebileceği yönündeki endişelerin artmasıyla artan aciliyet duygusunu yansıtıyor.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns, geçen yıl şubat ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ülkesinin ordusuna 2027 yılına kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazır olması talimatını verdiğini söyledi.

ABD ve Japonya'nın acil durumları öngören çok sayıda ortak operasyon planı bulunuyor ve Tayvan'a ilişkin bir taslak geçen yılın sonunda tamamlandı.