Hindistan seçimleri: Modi'nin BJP'si salt çoğunluğu kaybetti

“Dünyanın en büyük demokrasisi” olarak adlandırılan Hindistan’da 19 Nisan-1 Haziran arasında gerçekleştirilen seçimler sona erdi. 4 Haziran Salı günü yerel saatle 08.00’de başlayan sayım süreci devam ederken görevdeki Başbakan Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi açıklanan sonuçlarda zirveye oynuyor.

Hindistan’da Başbakan Modi’nin liderliğindeki BJP, iktidara üçüncü kez talip olduğu seçimleri önde götürüyor.

543 sandalyeli Lok Sabha (Halk Meclisi) oylamasında 93 sandalye kazanan ve 146 bölgede önde olan BJP, 2019 seçimlerinde 303 sandalye elde etmişti. Çoğunluk için 272 sandalyeye ulaşılması gerekiyor fakat BJP’nin bu sayıya tek başına ulaşabilmesi beklenmiyor.

Reuters, Hindistan’daki bu değişimin, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasında (GSYİH) görülen büyümenin kitlelere yeterince hızlı yansımıyor olmasıyla ilgili olduğunu belirtti. Mart ayında sona eren mali yılda ülkenin yüzde 8 büyüdüğü görülürken halk içinde işsizlik ve yoksulluğun hüküm sürüyor.

CNN’e konuşan Asia Group ortaklarından Ashok Malik, bu seçimin Hindistan'da demokrasinin “canlı ve ayakta” olduğunu ve seçmenlerin “kendi fikirlerine sahip olduklarını ve fikirlerini söylemeye istekli olduklarını” gösterdiğini dile getirdi.

Malik'e göre, bu durumdan çıkarılabilecek en önemli sonuç, BJP’nin kendisini “büyük olasılıkla gözünde fazla büyütmüş” olması.

İktidar partisinin beklentilerin altında kalan performansı, koalisyon hükümeti kurulması ve ülkedeki stabilitenin bozulması ihtimalini beraberinde getirdiği için Hindistan’da borsanın ve rupinin çöküşe geçmesine sebep oldu.

NIFTY 50 ve S&P BSE Sensex endekslerinin yüzde 5 civarında düşüş yaşadığı görülürken rupi, ABD doları karşısında günü yüzde 0,47 düşüşle 83,53 seviyelerinde kapatarak geçen yılın şubat ayından bu yana en kötü günlük performansını sergiledi.

Narendra Modi, aday olduğu Varanasi şehrinde galibiyeti elde ederken ana muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi Partisi lideri Rahul Gandhi de “ailesinin kalesi” olarak nitelendirilen Raebareli şehrinde zafere ulaştı. Kongre, 38 sandalyeyi kesin olarak kontrol altına alırken 61sandalyeyi de önde götürmeye devam ediyor.

Kongre partisinin adayı Kishori Lal Sharma da sosyal medyadan yaptığı bir açıklamada Narendra Modi hükümetinde bakan olan Smriti Irani'ye karşı zafer ilan etti. İki aday da kuzeydeki Uttar Pradesh eyaletinde yer alan Amethi'de yarışıyordu. Irani henüz yenilgiyi kabul etmedi ve Sharma’nın açıklamaları seçim yetkilileri tarafından teyit edilmedi.

Ayrıca BJP, tarihinde ilk defa adayı Suresh Gopi ile güneydeki Kerala eyaletinde bir sandalye kazanmayı başardı.

Modi’nin iktidardaki 10 yılı, Müslümanlar başta olmak üzere azınlıkların sindirildiği ve ayrımcılığa maruz kaldığı bir iklime sahne oldu. Ülkedeki Müslüman nüfus oy tercihlerini bu durumu göze alarak belirtirken BJP’nin kazandığı bölgelerde korku durumu hakim. Modi’nin bölgesi Varanasi’deki 78 yaşındaki yerel dini lider Muhammed Yasin, CNN’e verdiği röportajda “En kötüsü Modi’nin yeniden seçilmesi durumunda olacak. Bazı şeyleri tolere ediyoruz, belki bir gün değişim olabilir, ancak umutsuz durumdayız” ifadelerini kullandı.

Rahul Gandhi, sonuçlara ilişkin yaptığı açıklamada “Halkın Başbakan Modi ve İçişleri Bakanı Amit Shah'a açık mesajı şudur: Ülkeyi yönetmenizi istemiyoruz. Bu ülkenin en yoksulları Hindistan anayasasını savundu” dedi.