Hindistan soğan ihracatına süresiz yasak getirdi

Hindistan’da seçimler yaklaşırken Narendra Modi hükümeti, Aralık 2023’te getirilen soğan ihracatı yasağının ikinci bir emre kadar uzatıldığını açıkladı.

Dünyanın en büyük soğan ihracatçısı konumundaki Güney Asya ülkesi, yaklaşan genel seçimler öncesinde 31 Mart’ta bitecek olan ihracat yasağını süresiz biçimde uzatma kararı aldı.

Hindistan’da yasak süresince soğan fiyatları neredeyse yarı yarıya azalırken üreticiler yasağın kaldırılacağı görüşündeydi.

Reuters’a konuşan ve kimliğini belirtmek istemeyen bir ihracat firması yetkilisi, “Yeni dönemin hasadı sayesinde artan arz ve düşen fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda yasağın uzatılması şaşırtıcı ve tamamen gereksiz oldu” ifadelerini kullandı.

Hindistan’da soğan üretiminde başı çeken Maharashtra eyaletindeki fiyatlarda geçtiğimiz aralık ayından bu yana yaklaşık üçte iki oranında düşüş gözlendiği kaydedildi.

Yasaklar, Hindistan’dan ithal edilen soğan ile iç piyasalarındaki açığı kapatan Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya gibi ülkelerde arz kıtlığı yaşanmasına ve fiyatların artmasına yol açtı.

(Reuters)