Hindistan ve EFTA arasında 100 milyar dolarlık yatırım anlaşması

Yeni Delhi yönetimi, Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn ile 100 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzaladı. Hindistan Başbakanı Modi, “Bu önemli anlaşma, ekonomik gelişme konusundaki kararlılığımızı gösteriyor” şeklinde konuştu.

Hindistan, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile serbest ticaret anlaşması imzaladığını duyurdu. EFTA, Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmayan Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn’dan oluşuyor. Bu anlaşma 16 yıldır taraflar arasında müzakere ediliyordu. Hindistan Ticaret Bakanlığı’na göre bu anlaşma, Hindistan’a 100 milyar dolarlık bir yatırım sağlayacak.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “Bu önemli anlaşma, ekonomik gelişme ve gençlerimize fırsatlar sunma konusundaki kararlılığımızı gösteriyor” dedi ve ekledi: “EFTA uluslarıyla bağlarımızı güçlendirirken önümüzdeki yıllar daha fazla refah ve karşılıklı büyüme getirecek” ifadelerini kullandı.

Anlaşma kapsamında Hindistan, bu dört ülkeden gelen neredeyse tüm endüstriyel ürünlerin gümrük vergisini sıfırlarken EFTA ülkeleri de önümüzdeki 15 yıl boyunca Hindistan’a yatırım yapacak. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için tüm EFTA üyelerinde onaylanması gerekiyor. İsviçre Parlamentosu bu oylamayı 2025 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu yıl genel seçimin düzenleneceği Hindistan son iki yılda Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri İle de ticaret anlaşmaları imzaladı.

AB’den ayrılan İngiltere de Hindistan ile iki yıldır bir serbest ticaret anlaşması için müzakere gerçekleştiriyor.