Hamas, Ramazan ayı yaklaşırken ateşkes müzakerelerine devam edeceğini açıkladı

Mısırlı yetkililer, Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan'ın başlamasına bir haftadan az bir süre kala, Gazze'de ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması konusunda Hamas ile üç gün süren müzakerelerde bir ilerleme sağlanamadığını söyledi.

Hamaslı yetkililer, Kahire'deki son müzakere turunda İsrailli müzakerecilerin bulunmamasına rağmen Gazze'de İsrail ile ateşkes sağlanması yönünde çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

Hamas, "Halkımıza yönelik saldırının kapsamlı bir şekilde durdurulması için gerekli esnekliği gösteriyoruz, ancak işgal hâlâ bu anlaşmanın haklarından kaçıyor" açıklamalarında bulundu.

Katar ve Mısır'dan gelen müzakereciler Kahire'de, İsrail ile HAMAS arasındaki savaşta önümüzdeki hafta başlayacak olan Ramazan'a kadar 40 günlük bir ateşkes sağlamaya çalışıyor.

ABD Başkanı Joe Biden 5 Mart günü yaptığı açıklamada, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze Şeridi'nde ateşkes için masada bir anlaşmayı kabul edip etmemenin Hamas'ın elinde olduğunu söyledi. 

Hamas'a sunulan anlaşma, esir alınan bazı rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak, hastanelerde yetersiz beslenen çocuklar tedavi edilirken, kıtlığın önlenmesi amacı ile Gazze'ye yapılan yardım artırılacak.

"BU BİR İNSANİ FELAKET"

Reuters tarafından görülen metne göre ABD hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağının dilini değiştirerek, "Gazze'de yaklaşık altı haftalık derhal ateşkes ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını" destekledi.

Metnin üçüncü revizyonunda ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, İsrail'e Gazze'deki "insani felaketi" hafifletmek için daha fazlasını yapması çağrısında bulunan sözlerini yansıtıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani, Salı günü yaptıkları toplantıda, hasta, yaralı, yaşlı ve kadın rehinelerin serbest bırakılmasının Gazze'de en az altı haftalık bir ateşkesle sonuçlanacağını vurguladı.

Beyaz Saray'ın açıklamasında, "Ateşkesin bu ilk aşaması aynı zamanda Gazze halkına insani yardımın artmasını sağlayacak ve daha kalıcı düzenlemelerin ve sürdürülebilir sükunetin sağlanması için zaman ve alan sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Daha önce Beyrut'ta Hamas yetkilisi Osama Hamdan, grubunun ana taleplerini tekrarladı: "İsrail askeri saldırısının sona ermesi, İsrail kuvvetlerinin geri çekilmesi ve tüm Gazzelilerin kaçmak zorunda kaldıkları evlerine geri dönmesi..."

Hamaslı yetkili, ateşkes sağlanmadan tutuklu değişiminin gerçekleşemeyeceğini söyledi. 

İsrail ise rehineleri Gazze'den çıkarmak ve daha fazla yardım sağlamak için ateşkes istiyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu ise Hamas'ı ortadan kaldırmadan çatışmayı sona erdirmeyeceği konusunda ısrar ediyor.

Üst düzey Hamas yetkilisi Bassem Naim, Hamas'ın kendi anlaşma taslağını sunduğunu ve İsrail'den yanıt beklediğini belirterek, "Başbakan Benjamin Netanyahu bir anlaşmaya varmak istemiyor ve top artık Amerikalıların sahasında" ifadelerini kullandı.