Hamas lideri İsmail Haniye İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı üzerine görüşmek için Kahire'de

HAMAS lideri İsmail Haniye'nin, İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden saldırısı hakkında görüşmek üzere Kahire'ye geldiği belirtildi.

HAMAS tarafından yapılan açıklamada, İsmail Haniye ve heyetinin Mısırlı yetkililerle Gazze'deki siyasi durum ve sahadaki çatışmalar hakkında görüşmelerde bulunacağı söylendi.

Haniye'nin ziyareti, Katar ve Mısır'ın esir takası anlaşması ve Gazze'de ateşkes sağlanması amacıyla çabalarının devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.

HAMAS, esir takası anlaşmasının ön koşullarının tam bir ateşkes, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve Gazze'nin yeniden inşası olduğunu defalarca deklare etmişti.

Elde edilen bilgilere göre, Filistinli direniş örgütü 7 Şubat'ta Gazze'de ateşkes için rehinelerin serbest bırakılması karşılığında çatışmalara 135 günlük bir ara verilmesini içeren üç aşamalı bir plan önerdi.

Orijinal çerçeve anlaşması ABD, İsrail, Katar ve Mısır'dan üst düzey yetkililerin geçen ay Paris'te yaptığı toplantıda hazırlandı.

Gazze'de 134 İsraillinin esir tutulduğu söyleniyor. İsrail bombardımanları neticesinde 29 binden fazla Filistinli yaşamını yitirirken, 70 bin kişi de yaralandı.

BM'ye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı ciddi gıda, temiz su ve ilaç kıtlığı nedeniyle bölge nüfusunun yüzde 85'ini ülke içinde yerinden ederken, bölgenin altyapısının yüzde 60'ı hasar gördü veya yok edildi.