Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Hamas ve El Fetih'e ortak çağrı

Filistinli yetkililer karşısında konuşan Lavrov, Moskova müzakerelerinin teknokrat bir hükümeti destekleme konusunun “tüm gruplar arasında karşılık anlayış” şeklinde sonuçlanması gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hamas ve El Fetih’e çağrıda bulunarak aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakmalarını ve Filistin halkının iyiliği için birleşmeleri gerektiğini belirtti.

Moskova’nın uzun zamandır İsrail ve Filistin yönetimi arasında “doğrudan görüşmeleri” savunduğunu vurgulayan Lavrov, bu durumun kendileri dışında kaynaklanan nedenlerden dolayı gerçekleşmediğini söyledi.

Lavrov, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Rus Orta Doğu uzmanlarının heyetlere yardımcı olmak ve danışmanlık vermek amacıyla hazır olduğunu bildirdi.

Rus Bakan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Bu müzakerelerin ertelenmesinin bahanelerinden biri Filistin saflarında birliğin olmaması. Zira diğer taraf, Filistinliler adına kimin konuştuğunun bilinmediği bir ortamda müzakere yapmanın imkansız olduğunu savunuyor. İsa Peygamber Filistin'de doğdu. Onun sözlerinden biri şudur: 'Kendi içinde bölünmüş bir ev ayakta kalamaz'. Hz. İsa hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar tarafından onurlandırılır. Bence bu söz Filistin birliğini yeniden tesis etmenin zorluğunu yansıtıyor. Bu Filistinlilerin kendilerinden başka kimseye bağlı değildir.

AFP'ye açıklamalarda bulunan “Carnegie Rusya Avrasya Merkezi”nin (Carnegie Russia Eurasia Center) Berlin merkezi Direktörü Alexander Gabuev, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan gibi üst düzey ABD'li yetkililerin en azından seçimlere kadar zamanlarının büyük bir bölümünü Orta Doğu krizine harcamalarını beklediğini vurguladı.