Güney Çin Denizi'nde gerginlik yükseliyor: Çin, Filipinler'e ait bir gemiyi vurdu

Çin sahil güvenlik birimleri, Güney Çin Denizi’nde Filipin gemilerine su topu ile müdahale ettiklerini aktardı.

Manila, Pekin’in 23 Mart Cumartesi günündeki eylemini “provokatif ve sorumsuz” olarak niteledi ve bu hareketin askerlere teçhizat ikmali için kiralanan bir sivil botta önemli bir hasar bırakarak mürettebattan bir kişiyi yaraladığını belirtti.

Çin sahil güvenlik birimleri, olayın Second Thomas Sığlığı ve Spratly Adaları’nın sularında gerçekeştiğini aktardı. Sığlıkta Filipinler’in 1999 yılında egemenlik iddialarını güçlendirmek için karaya oturttuğu bir savaş gemisinde konuşlu az sayıda Filipinli asker görev yapıyor.

Çin’in egemenlik iddiasında bulunduğu bölgeler arasında bu sığlık da yer alıyor. Sığlık, Filipinler’in münhasır ekonomik alanında kalıyor.

Filipin ordusundan yapılan açıklamaya göre, sivil tekneye iki Filipin donanma gemisi ve iki Filipin sahil güvenlik gemisi eşlik ediyordu.

Filipin sahil güvenliğinden yapılan ayrı bir açıklamada, bir Filipin sahil güvenlik gemisinin, bir Çin sahil güvenlik gemisi ve iki Çin deniz milis gemisi tarafından "engellendiği" ve "kuşatıldığı" belirtildi.

Çin Sahil Güvenlik sözcüsü Gan Yu, Filipinler'in karaya oturmuş gemiyi kaldırma sözünü tutmadığını ve son ikmal turundan 18 gün sonra Second Thomas Sığlığı sularına iki sahil güvenlik gemisi ve bir ikmal gemisi gönderdiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Filipinler tek taraflı hareket etmeye devam ederse, Çin toprak egemenliğini ve deniz hak ve çıkarlarını korumak için kararlı tedbirler almaya devam edecektir. Bunun yol açacağı tüm sonuçlar Filipinler tarafından karşılanacaktır” ifadelerine yer verildi.