Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Atina ziyareti: Askeri işbirliği gündemde

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Yunan mevkidaşı Kiryakos Miçotakis ile başkent Atina’da bir araya geldi. Paşinyan, ülkesinin Atina ile askeri işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde adımların atılacağını söyledi.

AFP’nin aktardığı bilgilere göre Paşinyan, iki ülkenin uzun bir askeri işbirliği geçmişi olduğunu ve Ermenistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşmasının yeni fırsatlar oluşturacağını belirtti.

Paşinyan, Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “İki ülke arasındaki işbirliği çeşitli alanlarda başarılı bir şekilde gelişiyor. Savunma alanında oldukça uzun bir işbirliği geçmişimiz var ve eminim ki bu işbirliği daha da etkin hale gelecektir” şeklinde konuştu.

Yunanistan’ın en önemli AB ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Paşinyan, “Yunanistan’ın Ermenistan’ın Azerbaycan sınırındaki AB misyonuna katılımından dolayı minnettarız. Eminim ki bu ziyaret sırasında ikili işbirliği gündemini, Ermenistan-AB ilişkilerini, bölgesel ve uluslararası konuları ele alma fırsatımız olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının Berlin’de yapacakları toplantıya yönelik kendisine yöneltilen soruya Paşinyan, Bakü ile barış anlaşması müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesini umduğunu söyledi.

Paşinyan, “Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının bir sonraki toplantısının yakın gelecekte yapılmasının beklendiğini biliyorsunuz. Bu toplantı sonucunda ilerleme kaydedileceğini umuyorum” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Yunanistan’ın her devletin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterme konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini belirterek, “Diyaloğa ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümüne inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Miçotakis, “Güney Kafkasya’da daha iyi bir yarının yolunu ancak Erivan ile Bakü arasında uygulanabilir bir barış anlaşmasının açabileceği konusunda ısrarcıyım” değerlendirmesinde bulundu.