Ekvador’da şiddet olaylarında artış yaşanıyor

Latin Amerika ülkesi Ekvador’da, ülkenin belediye başkanları artan şiddet olayları nedeniyle polis koruması talep ediyor.

Ekvador Belediyeler Birliği'nin genel müdürü, 2023 yılından bu yana 22 yerel yetkilinin öldürüldüğü ülkede şiddet olayları devam ederken, Ekvador'da 45 belediye başkanı polis koruması talep ettiğini belirtti.

Yetkililer, suç gruplarına yönelik ulusal düzeydeki baskılar nedeniyle kendilerini güvende hissetmiyor. Başkan Daniel Noboa, silahlı kişilerin Guayaquil'de bir televizyon kanalına baskın yapması ve yüzden fazla hapishane gardiyanının rehin alınmasının ardından Ocak ayında olağanüstü hal ilan etti ve 22 çeteyi terörist grup olarak belirledi.

Ülkede yaşanan kriz, geçen hafta sonu San Vicente'nin 27 yaşındaki belediye başkanı Brigitte Garcia ve onun iletişim direktörü Jairo Loor'un cesetlerinin Manabi eyaletinde bir arabada bulunmasıyla daha da tırmandı. Polis, her ikisinin de vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Brigitte Garcia, And Dağları bölgesindeki ülkede öldürülen son siyasetçi oldu. Hemşirelik yapan Garcia, 26 yaşındayken San Vicente’de muhalefetteki Yurttaş Devrimi Partisi’nden milletvekili seçilmişti. San Vicente, Ekvador’un Manabi bölgesinde yer alıyor.

Ekvador kıyısındaki bir şehri temsil eden Garcia, 2023'ten bu yana öldürülen ikinci belediye başkanıydı.

Manta  Belediye Başkanı Agustin Intriago, başkent Quito'da başkan adayı Fernando Villavicencio'nun öldürülmesinden yaklaşık iki hafta önce, Temmuz 2023'te kıyı kentindeki bir mahalleyi gezerken bir silahlı saldırgan tarafından suikaste uğramış ve hayatını kaybetmişti.