Birleşik Krallık'ta Galloway rüzgarı: Filistin destekçisi lider parlamentoya girdi

Gazze’ye desteği ile bilinen İskoç siyasetçi George Galloway, gerçekleştirilen ara seçimlerde galip gelerek Rochdale kasabasının milletvekili oldu.

İngiltere’nin Rochdale kasabasının milletvekilinin ölümü üzerine gerçekleştirilen ara seçimlerde Britanya İşçiler Partisi (WPB) lideri George Galloway galip geldi.

Kampanya sürecinde İsrail’in Gazze’yi işgaline karşıt söylemleriyle gündeme gelen sol siyasetçi Galloway, 12 bin 335 oy alarak yarışı en yakın rakibinin yaklaşık 6 bin oy önünde tamamladı.

Seçim konuşmasında ana muhalefete seslenen Galloway, “Keith Starmer, bu Gazze için. Şu anda Gazze Şeridi'nde devam etmekte olan felaketi mümkün kılmak, teşvik etmek ve örtbas etmek için oynadığınız rolün bedelini çok ağır ödediniz ve ödemeye devam edeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Rishi Sunak Galloway’in parlamentoya girişini “endişe verici” olarak niteledi.

WPB lideri, Al Jazeera’ya verdiği röportajda, “Gazze’deki katliam karşısında kalpleri paramparça olan ve içleri sızlayan milyonlarca Britanyalı adına konuştuğuma inanıyorum. Bu insanlar Britanya medyasında neredeyse görünmez durumdalar. Britanya’daki siyaset sınıfı, hem Muhafazakarlar hem de İşçi Partisi, benim galibiyetim dolayısıyla panik içine düştüler çünkü sarsıldıklarının farkındalar. Siyaset ve medya sınıfının bu toksik baloncuğu içindeki insanlar Gazze’de gerçekleşen soykırımı destekliyor. Fakat bu baloncuğu patlattığınızda fark ediyorsunuz ki, Büyük Britanya gibi hatalarla dolu bir imparatorluk geçmişine sahip bir ülkede bile, halkın çoğu zalimden değil mazlumdan yana sempati gösteriyor” ifadelerini kullandı.

GEORGE GALLOWAY KİMDİR?

1954 doğumlu Galloway 13 yaşında İskoçya İşçi Partisi’ne üye olmuş, 26 yaşında partiye genel başkan seçilmiştir.

İlk defa 1987 yılında milletvekili seçilen Galloway, 2024’e kadar aralıklı olarak toplam 26 yıl boyunca Birleşik Krallık parlamentosunda görev yapmıştır.

Galloway mecliste farklı bölgeleri ve partileri temsil etti. Bu partiler arasında İşçi Partisi, Saygı Partisi, kendi kurduğu Hepimiz Birlik İçin Partisi yer alıyor.

2024 yılında Rochdale’den seçilen Galloway, burada yine kendi kurduğu Britanya İşçi Partisi’ni temsil ediyor.

30 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazeteler için yazılı, sesli ve görüntülü içerik üretimi görevlerini de üstlendi.

Kişisel internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Fidel Castro, Hugo Chávez, Benazir Butto, Yaser Arafat ve Tarık Aziz gibi isimlerle arkadaşlığı bulunuyor.