Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan Filistin'e desteği durdurma kararı

Birleşik Krallık hükümeti, parlamenterlerin Filistin yanlısı gruplarla ve iklim aktivistleri ile temas kurulmasını yasaklama kararı almayı planlıyor.

Ülkenin önemli gazetelerinden Guardian, hükümetin parlamenterlerin Filistin Dayanışması Kampanyası (PSC) ve Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) gibi örgütlerle temasa geçmesini yasaklamayı değerlendirdiğini paylaştı.

Hükümete siyasi şiddetle ilgili danışmanlık yapan Lordlar Kamarası'ndan bağımsız parlamenter John Woodcock, ülkenin tanınmış tabloid gazetelerinden The Sun'da 3 Mart Pazar günü yayınladığı yazıda, Filistin yanlısı gruplara ve iklim aktivistlerine karşı "sıfır tolerans" politikası uygulanması gerektiğini savunuyor.

Eski İşçi Parti üyesi Woodcock, bu grupların düzenledikleri protestolarda nefret içerikli söylemler kullandıklarını ve kamu düzenini bozduğunu dile getiriyor.

Guardian, Woodcock’un yasak talebiyle ilgili yazısını Başbakan Rishi Sunak ve İçişleri Bakanı James Cleverly’e gönderdiğini paylaştı.

Woodcock yazısında, Muhafazakar Parti lideri Sunak ile ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a, "Rishi ve Keir parlamenterlere, kendilerine çeki düzen verip yürüyüşlerindeki nefret içerikli söylemleri durdurana kadar PSC'den kimseyle ilişki kurmaması talimatı vermelidir" çağrısında bulundu.

İsrail-Filistin arasında 7 Ekim 2023’te başlayan savaşının ardından, PSC başta olmak üzere Filistin yanlısı farklı örgütler başkent Londra'da birçok eylem gerçekleştirmişti. Bunların bazılarına eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in yanı sıra partiden milletvekilleri John McDonnell ve Apsana Begüm'ün katılması da dikkat çekmişti.

Muhafazakar Parti'den gelen tepkilere rağmen İşçi Partisi, Filistin'e destek protestolarına katılan parlamenterler hakkında işlem yapmayacağını duyurmuştu.

Woodcock'ın teklifinde ne tür yasaklar ve yaptırımlar öngörüldüğüne dair bilgi paylaşılmazken, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Tavsiyeleri son derece dikkatli şekilde değerlendiriyoruz ve zamanı geldiğinde yanıt vereceğiz" ifadeleri kullanıldı.