Birleşik Krallık'ta nefret söylemindeki artış terör riskini de yükseltti

İngiliz gazetesi Mail on Sunday’in haberine göre, üst düzey güvenlik görevlileri milletvekillerini “bir terör saldırısının yakın olduğu” konusunda uyardı.

Mail on Sunday gazetesinin haberinde yer alan iddiaya göre İsrail-Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan savaş ile Birleşik Krallık’taki ekstremist aktivitelerde artış gözlendi.

Yayın organına röportaj veren bir milletvekili, “Aşırılık yanlısı konuşmaların seviyesi çok yükseldi. Bu gittikçe büyüdüğüne tanıklık edilen bir şey. 2001’de İkiz Kuleler’in çökmesi gibi, o zaman da nefret söylemlerinde çok büyük bir artış yaşanmıştı” dedi.

Birkaç gün önce Times Radio’ya konuşan Kral Danışmanı Jonathan Hall, “Milletvekilleri [parlamentoya] gelmeye korkuyorlardı. Görünüşe göre aldıkları tehditler nedeniyle parlamentodaki davranışlarını değiştirmek istiyorlar. Eğer bunlar hükümetin işleyiş biçimini ve milletvekillerinin çalışma şeklini etkilemek için yapılıyorsa o zaman aslında bu terörizm kapsamına girmeye başlar ve hatta terörle mücadele müdahalesi gerektirebilir” açıklamasında bulunmuş, İsrail-Hamas savaşının “demokrasiye karşı bir risk” olduğunu söylemişti.

Aşırılık yanlısı söylemlerin 11 Eylül 2001’den bu yana en yüksek seviyelere ulaşmasıyla milletvekillerinin terör tehdit seviyesinin “önemli”den “ciddi”ye yükseltilmesi yönünde talepleri olduğu aktarıldı.