Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: "Rusya bu savaşı kazanmamalı"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, rakip olarak tanımladığı Rusya’nın Ukrayna ile savaşını kazanması durumunda Avrupa’nın kredibilitesinin kalmayacağını açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılar hakkında konuştu.

Macron, savaşın artık Avrupa topraklarında devam ettiğini belirterek, “Strazburg ve Lviv arasında 1500 kilometreden daha az (mesafe) var. Rusya savaşı kazanırsa Avrupa’nın kredibilitesi sıfıra iner. Moskova bu savaşı kazanırsa artık güvende olmayız. Bu nedenle Rusya’nın bu savaşı kazanmasına izin vermemeliyiz” şeklinde konuştu.

Ukrayna’ya asker gönderme tartışmaları hakkında da konuşan Macron, “Tüm bu seçenekler mümkün, bunun tek sorumlusu Moskova rejimi olur. Barış istemek, Ukrayna’dan vazgeçmek anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Fransa’nın ürettiği nükleer silahların Fransa halkına güvence verdiğini vurgulayan Macron, Rusya’nın bu savaşı kazanması durumunda Fransızların tüm hayatının değişeceğini belirtti.

İsrail’in kendini savunma konusunda mutlak bir hakka sahip olduğunu asla söylemedim” ifadelerini kullanan Macron, Filistinlilerin bir devleti olmasından yana olduğunu vurguladı.

Fransız Le Monde gazetesi ise Fransa Cumhurbaşkanı’nın verdiği bir davet sırasında “Gelecek yıl Odessa’ya askeri birlik göndermemiz gerekecek” ifadelerini kullandığını öne sürmüştü.