Fransa ve Moldova arasında ekonomik ve savunma işbirliği anlaşması imzalandı

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, 7 Mart Perşembe günü Paris’e düzenlediği resmi ziyaretin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Sandu, Moldova ile Fransa arasında ekonomik ve savunma alanlarında işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, basın toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Moldova vatandaşları kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptir ve bu kaderin Avrupa Birliği’ne bağlı olduğunu söyleyebilirim. Fransa ve diğer ortaklarımızın desteği sayesinde yalnız olmadığımızı biliyoruz. Birlikte Moldova’nın özgür ve barışçıl bir ülke olmasını ve AB’ye katılmasını başaracağız

Fransa ve Moldova arasında imzalanan ekonomik ve savunma işbirliği anlaşması; uluslararası misyonlara katılım, hava sahası kontrolü, teknoloji değişimi ve diğer alanlarda işbirliğinin önünü açıyor.

RUSYA’DAN ANLAŞMAYA YÖNELİK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, anlaşmaya yönelik olarak Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Fransa’nın Afrika ülkelerine ilişkin savunma taahhütlerini yerine getirmediğini ve Moldova karşısında güç gösterisi peşinde olduğunu belirtti.

Zaharova, Fransa’nın Ermenistan ve Moldova ile işbirliğine başlayarak onların gücünü ortaya çıkarma niyetinde olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, söz konusu savunma anlaşmalarının Paris’in Rusya sınırları boyunca istihbarat faaliyetlerinde bulunma arzusu ile ilgili olduğu değerlendirmesinde bulundu.