Almanya'dan Batı Balkan ülkelerine AB üyeliği desteği

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın emperyal dış politikası karşısında 6 Batı Balkan ülkesini, Avrupa Birliği’ne katılma yolunda desteklemenin jeopolitik bir zorunluluk durumuna geldiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Karadağ ve Bosna Hersek ziyaretleri öncesinde basına açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın acımasız emperyalizmi karşısında, bölgedeki 6 devleti AB’ye katılma yolunda desteklemek jeopolitik bir zorunluluk haline gelmiştir” şeklinde konuşan Baerbock, Avrupa’nın hiçbir bölgesinde gri alanları göze alamayacaklarını belirtti.

Baerbock, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Rusya'nın istikrarsızlaştırma, dezenformasyon ve sızma politikası için kullanabileceği kanatları kapatmak için elimizden gelen her şeyi birlikte yapmalıyız. Bu, Batı Balkan ülkelerini, demokratik kurumlarını güçlendirmeleri, dirençlerini artırmaları ve insanlara ekonomik beklentiler sunmaları için desteklemeyi de içeriyor.

Batı Balkan ülkeleri Karadağ, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Kosova, AB’ye üye olabilmek için girişimlerine devam ediyor.

Almanya, Rusya-Ukrayna savaşının bölgedeki istikrarı bozabileceği endişesiyle son aylarda Batı Balkanlara yönelik diplomatik çabalarını artırmıştı.