Avrupa Birliği, Ukrayna'nın üyelik müzakerelerini yaza erteledi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasına kadar Ukrayna’nın üyelik müzakerelerini askıya aldıklarını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 22 Şubat Perşembe günü basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Halen müzakere çerçevesi üzerinde çalışıyoruz. Varsayımlarıma göre (müzakere programı) Avrupa seçimlerinden önce değil, sonra hazır olacak, zira çeşitli müzakere pozisyonlarının geliştirilmesi zaman alabilir. Ancak yaz aylarında ya da yaz başında hazır olacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

İsmi açıklanmayan diplomat ve üst düzey yetkililerin aktardığına göre, birtakım AB ülkeleri Ukrayna ile üyelik müzakereleri sürecinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önde başlamasını istemiyor.

Avrupa Konseyi, 14 Aralık 2023’te Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılması konusunda müzakere ve diyaloglara başlama kararı almıştı. Kremlin, adı geçen ülkelerin AB’ye katılım koşullarını tam olarak karşılamadığını vurgulayarak bu adımı siyasi bir karar olarak değerlendirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılmasının AB’nin istikrarını sarsacağını ve müzakerelerin uzun yıllar devam edebileceğini belirtti.