AP'de son seçim anketi: Le Pen ve Meloni yükselişte görünüyor

AB politikaları ile ilgilenen Euractiv’in 18 Şubat Pazar günü yayımladığı Avrupa Parlamentosu (AB) seçimlerine yönelik ankette, sağcı Sahra Wagenknecht, Marine Le Pen ve Giorgia Meloni’nin liderliğini üstlendiği partiler yükselişte görünüyor.

Almanya’da Ekim 2023’te Die Linke’den (Sol Parti) ayrılma kararı alan yeni parti BSW, ocak ayında yapılan anketler sonucunda AP’de üç sandalye kazanıyor olarak görünürken şu anda yedi sandalye kazanacağı öngörülüyor.

BSW’nin AP’deki sol gruba dahil olması durumunda, Sol Yeşiller/EFA grubundan yalnızca 4 koltuk geride kalacak ve parlamentodaki altıncı grup olmaya çok yaklaşmış olacak.

BSW’nin yedi sandalyesi, onları İrlanda’nın Sinn Fein ve Fransa’nın La France Insoumise’in önünde Solun lider partisini konumuna getirecek. İrlanda ve Fransa partilerinin güncel durumda 6 vekil kazanacağı öngörülüyor.

AfD ve FDP TARAFINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Almanya için Alternatif (AfD), ocak ayında yapılan anketlere kıyasla dört sandalye kaybederek 18’e gerilemiş durumda.

Ocak ayında neo-Nazilerle “tersine göç planı” yapmak amacıyla düzenlenen bir toplantısının kamuoyuna sızdırılması sonrasında ülkede haftalarca AfD karşıtı protestolar düzenlenmişti. Bu protestoların AfD’nin puan kaybetmesinde oldukça etkili olduğu ve seçmenlerin BSW’ye kaymasının önünün açıldığı düşünülüyor.

Koalisyonun küçük ortağı liberal FDP ise son seçim anketlerinden bu yana iki sandalye kaybederek 2019 sonuçlarına oranla dört sandalye kaybetmiş görünüyor.

MELONİ VE LE PEN YÜKSELİŞTE

Fransa’da Ulusal Birlik, yapılan son anketler sonucunda ocak ayındaki tahminlere kıyasla üç sandalye daha kazanmış görünüyor ve son ankete göre 29 sandalye kazanıyor.

Bu durum RN’nin bağlı olduğu AP grubu Kimlik ve Demokrasi (ID) üzerindeki Marine Le Pen hakimiyetini pekiştirecek gibi görünüyor. ID’nin liderliğini güncel olarak İtalyan sağ koalisyonunda yer alan Lega üstleniyor. Matteo Salvini’nin partisinin 2019’da 28 olan sandalye sayısının sekiz sandalyeye düşeceği tahmin ediliyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin partisinin, Lega’nın azalan popülaritesinden yararlanarak 25 sandalyeye ulaşacağı öngörülüyor. Ocak ayında yapılan son ankette Meloni’nin partisi’nin 23 sandalyeye ulaşacağı tahmin ediliyordu.

İtalya’nın Kardeşleri, AP’de Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) grubunun en önde gelen partisi konumunda bulunuyor.

Euractiv tarafından gerçekleştirilen son ankette, ID 92 vekil, ECR ise 83 vekil kazanıyor. Liberal Renew 84, Yeşiller/EFA ise 48 vekile ulaşıyor. Merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) ise 180 vekille birinciliğini koruyor.